Skip to main content

Не осуђујте нас без суда!!!


Ужице, 09.03.2016. године, – Председник Синдиката српске полиције данас је, министру унутрашњих послова др Небојши Стефановићу, упутио допис поводом примене члана 172. Закона о полицији.

У допису је, по ко зна који пут, указано на сву нелогичносто тог члана закона, на његову неуставност и несагледиве последице које његовом применом могу настати и за полицијске службенике као појединце, али и за службу у  целини. Наиме, постоји велика вероватноћа да би дословна примена оспореног члана закона допринела општем стању страха код већине полицијских службеника, паду морала и одлучности, њиховом оклевању приликом интервенција на терену  и слабијој целокупној ефикасности Министарства унутрашњих послова.

Желимо да верујемо у то да ће министар Стефановић разумети разлоге и бојазан полицајаца, те пронаћи начин да се избегне потпуна примена појединих одредби наведеног члана 172. ЗОП. За праву и потпуну декриминализацију полиције увек има времена, нема потребе сећи преко колена кршењем основних људских права.

Уколико тог разумевања не буде, ССП ће предузети конкретне кораке којим ће показати, и министру и јавности, степен незадовољства и забринутости полицијских службеника за своју судбину и егзистенцију чланова својих породица. Нећемо скрштених руку дозволити даљу деградацију полицијског позива и понижавање полицајаца.

Допис можете погледати овде:

ministru 172 (1) ministru 172 (2)

Служба за информисање ССП