Skip to main content

Неиспуњеним обећањима до великог губитка поверења!


ivica-dacicСлужба за информисање Синдиката српске полиције спровела је електронско анкетирање запослених у Министарству унутрашњих послова са питањем: Ко треба да понесе титулу „Највећи лажов у МУП 2013.“,  с циљем да се добије права слика у кога запослени имају најмање, односно највише поверења.

Анкетирање је трајало месец дана и у њој је учествовало 2.336 лица, од укупно 46.000 запослених у Министарству. Одговор на питање је добијано путем веб сајта Синдиката.

Делегације Синдиката српске полиције, током 2013. године имале су редовне састанке са челницима Министарства унутрашњих послова и то са господом: Ивицом Дачићем, Вањом Викић, Владимиром Божовићем, Милорадом Вељовићем, Жељком Којићем и Предрагом Марићем.

Са сваког састанка, јавност, запослене у МУП и чланове Синдиката обавештавали смо путем веб сајта, друштвених мрежа и огласних табли, о темама састанка и постигнутим резултатима, односно о датим обећањима које смо добијали а који се тичу побољшања социјалног статуса, услова рада, заштите на раду, унапређења рада и организације рада.

Спроведеном анкетом, Синдикат је желео да сазна перцепцију и став оних запослених који прате рад и активности синдиката, односно њихово схватање и појимање обећаног и учињеног од стране набројаних функционера Министарства, односно у кога запослени имају најмање или највише поврења.

Учесници анкете су става и сматрају да је највише лажних обећања давао:

  1. Министар Ивица Дачић  за кога је гласало 28% учесника анкете или 663 гласача;
  2. Директор полиције Милорад Вељовић (22,71% или 531);
  3. Државни секретар Вања Вукић (20,14% или 480);

Најмањи бој гласова, а према томе и највише поверења је добио помоћник министра, начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић с обзиром да је за њега гласало свега 2% испитаника, односно 38 гласова.

Запослени по свему судећи сматрају да је највише неиспуњених обећања давао министар Ивица Дачић, који је и непосредно одговоран за рад и функционисање Министарства. Треба истичући и битну чињеницу да је током прошле године Синдикат раскинуо Споразум о сарадњи и социјалном дијалогу због тога што се надлежна лица у  Министарству нису придржавала уговорених обавеза и ако је за реализацију споразума био одговоран потписник, односно министар Ивица Дачић. Јавно обећање министра, да ће социјална помоћ запосленима у складу са законом, бити имплементирана у зараду није одржана што је последица пада неповерења запослених у обећања која је министар више пута јавно давао. Такође, за време мандата господина Дачића, драстично се повећао број суицида међу запосленима, погибије полицајаца на дужности и повређиваних на дужности. Проблем недостка нове униформе и опреме и немогућност да се тај проблем реши, и ако су средства обезбеђена такође може бити једна од показатеља зашто испитаници сматрају да министар треба да се наће на првом месту у анкети.

С друге стране нека од неиспуњена обећања директора полиције, господина Милорад Вељовића, допринела су да се он нађе на другом месту по перцепцији учесника анкете. По реакцијама и коментарима на друштвеним мрежама, полицијски службеници су највећем делу фрустрирани јавним обећањем господина Вељовића да ће они који желе добити премештај по месту пребивалиша, што није испуњено.

На трећем месту нашао се Државни секретар Вања Вукић који у одсутности мења министра и који је по природи посла најблићи сарадник министра Ивице Дачића. Синдикат српске полиције је током прошле године имао највише састанака са господином Вукићем. Разна неиспуњена обећања које је господин Вукић давао током прошле гдине, допринела су да се нађе на трећем месту.

Служба за информисањеAnketa-foto-skrin
 


СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ