Skip to main content

НСП-у: Да заједно одбранимо право на рад полицајаца са КиМ


nspПредседник Синдиката српске полиције, Глишо Видовић упутио је позив Независном синдикату полиције да заједничким снагама одбранимо интерес колега са  Косова и Метохије. Свесни чињенице да ће неки зли језици можда рећи да се овим актом ССП признаје своју немоћ, да смо слаби и немоћни, или нешто слично. Поносно и самоуверено желимо да кажемо и докажемо да смо увек били и да смо спремни да сарађујемо са свима тамо где су нам гледишта слична и где имамо обострани интерес. У овом конкретном случају, једини интерес је заштита права на рад наших колега са КиМ, као и заштита социјалног статуса њихових породица кроз примену и поштовање закона и Устава Републике Србије.

НЕЗАВИСНИ СИНДИКАТ ПОЛИЦИЈЕ
Председавајући  г-дин Југослав Милошевић

 

Поштовани колегa,

Више пута до сада, износили смо став да је интерес Синдиката српске полиције, његових чланова и симпатизера, коректна сарадња са свим синдикатима који то искрено желе.

Руководство Синдиката српске полиције становишта је да ситуацију са колегама који раде на Косову и Метохији не може лако решити ни један синдикат посебно и засебно, већ да је неопходно да се око овог проблема постигне заједнички договор синдиката и да заједнички наступе према Министарству унутрашњих послова и Влади Републике Србије.

Захтеви полицајаца са Косова и Метохије су врло јасни и конкретни, самим тим и ми синдикални лидери  заступамо готово идентичне ставове испред својих синдиката. Сасвим је природно, људски и колегијално да с тога и наступамо према послодавцу заједно уједињени, ако ништа друго, бар око ове ствари.

Синдикат српске полиције ће ускоро и сасвим сигурно постати један од репрезентативних синдиката с обзиром да је своје чланство увећао. Полазећи од тога, ми заједно у наредном периоду морамо сарађивати што је у интересу наших чланова и запослених уопште. С тога, нема разлога да формално чекамо добијање репрезентативности да би комуницирали, сарађивали и заједнички деловали.

Неспорна је чињеница да послодавцу одговара наша разједињеност коју он неуморно користи као своју предност у појединачним разговорима. Недостатак заједничког наступа у преговорима послодавац користи пре свега за неиспуњавање прихваћених обавеза, јер добро зна да неће уследити заједничка реакција свих или барем већине синдикалних организација, већ само једне. Послодавац унапред зна да је оваквим приступом отупио оштрицу синдикалног мача и да је на тај начин остварио свој циљ – избегавање постигнутих споразума.

Поред чињенице да је послодавац учинио доста на разједињавању синдикалног покрета у Министарству, ССП је свестан да ни ми као синдикати, упркос неким покушајима, нисмо учинили довољно да превазиђемо међусобне разлике у циљу опште користи запослених у Министарству. ССП сматра да постоје бројна питања у којима су наши ставови исти или скоро исти и да постоји довољан простор за заузимање заједничких ставова, а да, при том, сваки синдикат задржи своје специфичности у деловању. Наши исти или скоро исти ставови могу постати заједнички, али ће као заједнички бити много јачи аргумент у преговорима са послодавцем.

На свима нама је да препознамо заједничку одговорност пред нашим чланством и свим другим запосленима у МУП-у.

Сходно политици рада Синдиката српске полиције а то је пре свега транспарентност у раду, позивам Вас да  заједничким снагама и јасно дефинисаним циљевима, одбранимо право на рад нашим колегама са Косова и Метохије.

Делегација Синдиката српске полиције са колегама са Косова и Метохије, у среду 15. јануара има заказан састанак са министром Ивицом Дачићем. С тим у вези, желим да Вас позовем, да трочлана делегација Независног синдиката полиције узме учешће на састанку, у својству које вам одговара као пуноправни учесник или да присуствујете у својству посматрача. Изаберите сами.

Наш став је да овим гестом и заједничким залагањем можемо учврстити позиције у преговарању према послодавцу а нашим члановима и осталим запосленима поруку да синдикати у Министарству могу и желе да заједнички удружени раде у интересу запослених.

Синдикат српске полиције пружа отворену руку Независном синдикату полиције и искрено верујемо да ће те је без резерве и устезања прихватити. С тога очекујемо Ваш одговор.

Овај позив који Вам шаљем је позив за битку коју морамо добити, за колеге са Косова и Метохије, као што је ту битку својевремено водио и пресвети Цар Лазар на Косову пољу, завршићу цитатом Лазара Хребељановића: „Ја не одлучујем да ли ћу ићи у битку по томе колика је сила која ми прети, већ колику светињу браним.“  Сложићете се самном, да су породице наших колега и наше колеге, светиња коју данс бранимо – и њих не смемо да заборавимо и оставимо на цедилу.

С поштовањем,

Председник
Глишо Видовић


СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ