Užice, 16.01.2018. godine, – Predsednik sindikata srpske policije, gospodin Lazar Ranitović uputio je danas dopis nekolicini najodgovornijih zvaničnika u Srbiji. Tema dopisa je svojevrsna nepravdama prema našim koleginicama koje se trenutno nalaze na trudničkom ili bolovanju radi nege dece, a kojima plata nije uvećana nakon januarske povišice od 10% koju smo mi ostali dobili.

Pitanje je jednostavno – jesmo li svi mi iskreno protiv „bele kuge“ ili nismo? Hoćemo li učiniti sve što je u našoj moći ili nećemo?

Dopis prenosimo u celosti:

Predsednik Republike Srbije, gospodin Aleksandar Vučić
Predsednica Vlade Republike Srbije, gospođica Ana Brnabić
Potpredsednik Vlade RS i ministar unutrašnjih poslava RS, gospodin dr Nebojša Stefanović
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna davanja, gospodin Zoran Đorđević
Ženska parlamentarna mreža, gospođa Marija Obradović

Poštovani,

u vreme kada Srbija odumire, kada se rađa nikad manji broj dece, dok mladi odlaze iz zemlje u potrazi za boljim životom a mi ostajemo među najstarijim stanovništvom u Evropi i svetu, mi sebi dozvoljavamo luksuz da u nepovoljan položaj stavljamo trudnice i mlade majke.

Kao što znate, primenom odredbi Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom došlo je do toga da najnovije povećanje plata zaposlenima u javnom sektoru neće osetiti pomenuta, naročito osetljiva kategorija zaposlenih – trudnice i porodilje.

Jasna je namera države Srbije da pomogne u podizanju nataliteta, što je demonstrirano nizom mera. Uostalom, Srbija je jedina država u okruženju u kojoj porodilje primaju naknadu zarade u iznosu od 100%. Činjenica je i da zakon datira iz 2002. godine i da sadašnja vlast nije odgovorna za njegovo osmišljavanje i usvajanje. Ali za primenu itekako jeste. A pogotovo za preduzimanje mera radi otklanjanja nedostataka u tom zakonu.

Apelujemo na Vas, da iz domena svojih ovlašćenja i uticaja koji imate, što formalnih, što realnih, doprinesete izmenama pomenutog zakona, neophodnim radi otklanjanja njegovih anomalija – ako smo iskreno opredeljeni podizanju nataliteta onda to dokažimo i na ovom primeru. Omogućimo da te žene dobiju povišicu baš kao i ostali zaposleni!

Verujemo da je svima nama zajednički interes mlada i zdrava Srbija, te da ćete poslušati naš apel i učiniti sve što je u Vašom moći!

Služba za informisanje SSP

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.