Skip to main content

Одговорност или раскид Споразума о сарадњи и социјалном дијалогу!


Поштовани господине Дачићу,

Са Синдикатом српске полиције, испред Министарства унутрашњих послова потписали сте Споразум о сарадњи и социјалном дијалогу. На инсистирање господина Вање Вукића, споразум је потписан без присуства медија и без изјаве за новинаре, то нама није ишло у корист, али на Вашу молбу прихватили смо то. После потписивања споразума, данима смо чекали видео снимак из Бироа за сарадњу са медијима. И данас, после више од два месеца, о том догађају нема вести на веб сајту Министарства нити се потписани споразум може преузети. На наше инсистирање и више послатих дописа, текст споразума прослеђен је у виду депеше организационим јединицама на упознавање и поступање. Међутим, у пракси споразум се не поштује.

Начелница ПУ Ужице организовала је 01.02.2013.године годишњу анализу рада али заинтересовани представници Синдиката српске полиције на тај састанак нису позвани. За разлику од представника другог синдиката који су уредно позвани.


 Подсетићу Вас о делу споразума којим се Министарство унутрашњих послова обавезује и гарантује

  • поштовање законом зајемчених људских, радничких и синдикалних права;
  • равноправан и недискриминаторски положај Синдиката српске полиције и његових чланова у Министарству унутрашњих послова, у складу са законима;
  • равноправан положај функционера, активиста и чланова Синдиката српске полиције у односу на друге запослене, приликом премештаја или напредовања у служби;
  • поштовање закона који се односе на безбедан и здрав рад;
  • поштовање достојанства личности чланова овог синдиката и других запослених;
  • брзу и тачну информисаност Синдиката српске полиције о свим битним аспектима у вези рада и заштите на раду, друштвених, економских и радно-социјалних питања;
  • заинтересованим функционерима Синдиката српске полиције присуствовање на важним редовним или ванредним састанцима у Министарству који се односе на рад, организацију рада, друштвена, економска и радно-социјална питања;
  • укључивање Синдиката српске полиције у рад будућих радних тела и група у Министарству које се односе на организациона, друштвена, економска и радно-социјална питања.

На жалост, из конкретног примера можете видети да начелница ПУ Ужице не поштује Споразум, односно не поштује ни Вас као министра који сте гарант примене споразуме.

С тим у вези, од Вас очекујемо да нас под хитно известите шта ће те конкретно предузети против госпође Драгице Јевтовић, полицијског службеника и начелнице ПУ Ужице која се из конкретног примера не придржава потписаног споразума, односно вашег налога за примену споразума.

С друге стране, уколико сматрате да Споразум о сарадњи и социјалном дијалогу нема даљу сврху у примени и поштовању, односно да га треба  раскинути. Молимо Вас да нас што хитније обавестите о вашој одлуци у вези даље примене споразума како би смо заузели став и политику Синдиката у наредном периоду.

 У случају ћутања по овом предмету, сматраћемо да желите раскид споразума. Вашу жељу и став ћемо испоштовати.

С поштовањем,

Ужице, 09.01.2013.год.

Председник синдиката
Глишо Видовић

 

Повезани чланци:  Потписан Споразума о сарадњи и социјалном дијалогу


СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ