Skip to main content

Одлични резултати криминалистичких техничара ПС Палилула


Део екипе технике ПС Палилула са  Мирјаном Божовић, заменицом начелник ОКТ Београд
Део екипе технике ПС Палилула са Мирјаном Божовић, заменицом начелник ОКТ Београд

Бројна су ограничења у раду полицијских службеника у министарству унутрашњих послова Републике Србије задњих година. И врапци на гранама знају за беспарицу, ниске плате, слабу опремљеност материјално-техничким средствима и слично. То се посебно одразило на услове рада у службама које су по природи посла ослоњене на техничка помагала и достигнућа, као што је оперативна криминалистичка техника.

Док сви задивљено гледамо „Истражитеље из Мајамија“ и сличне ТВ серије, дивимо се стручности јунака и њиховој опремљености савременим техничким средствима, ретко ко од нас се запита како ради наша криминалистичка техника. Чиме од тих савремених средстава располажу криминалистички техничари у полицијским станицама?

На  жалост, опремљеност криминалистичке технике је на врло ниском нивоу. Ради се са најосновнијом опремом која је стара и ретко се обнавља. Недостају основне ствари попут заштитних „хируршких“ рукавица које техничари врло често сами купују од свог новца јер је озбиљно вршење било ког увиђаја незамисливо без рукавица због контаминације прикупљених трагова. Наравно, да је вршење увиђаја без заштитних средстава и ризично за здравље запослених који долазе у додир са агресивним хемијским средствима, са биолошким траговима и лешевима, те са лицима потенцијално зараженим преносивим болестима.

И у таквим условима рада, залагањем и ентузијазмом  запослених долази до завидних резултата.

Тако је ове године екипа оперативне криминалистичке технике у ПС Палилула за првих девет месеци забележила рекордних 112 (сто дванаест) идентификација извршилаца кривичних дела путем отисака папиларних линија. Тако велики број идентификација никада раније није забележен у овој станици. Екипа тих људи је заслужила да их све појединачно наведемо и похвалимо: Момчило Воштић, Александар Јовић, Славољуб Ванић, Данило Ђуковић, Небојша Станковић, Драган Гујаничић и Дејан Бабић.

Синдикат српске полиције препознаје вредне људе који заслужују речи хвале и поштовање. Објављиваћемо и убудуће вести о изузетним резултатима и постигнућима колега, не водећи при томе рачуна о њиховој синдикалној припадности. Пре свега смо сви ми колеге и требало би да имамо заједничке интересе.

Позивамо Вас да нам достављате информације у виду приче о колегама у Министарству унутрашњих послова који током рада остварују завидне и несвакидашње резултате, који се истичу радом и залагањем или таквим поступцима које треба јавно похвалити, ми ћемо то обрадити и објавити на нашем веб сајту. Наш циљ је да урадимо оно што послодавац заборавља, да мотивишемо људе, да их јавно похвалимо и одамо почаст за њихов рад и постигнуте резултате.

Служба за информисање ССП


СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ