Skip to main content

Одлични резултати на Олимпијади ватрогасаца у Аустрији


Међународна Олимпијада ватрогасаца, познатија под називом CTIF 2017, одржана је од 9. до 16. јула 2017. године у Аустрији, у граду Филах (Villach). Репрезентацију Републике Србије, која се упутила у овогодишњу олимпијску престоницу ватрогаства чинило је око 150 чланова, од тога 10 сениорских екипа и 3 јунироске, а остатак судије, тренери, техничко особље, пратиоци.

Међу сениорским екипама нашле су се мушке екипе Професионалне ватрогасно-спасилачке јединице из Ниша и из Трстеника, затим мушке екипе из Рафинерије нафте Панчево, ДВД „Милоје Закић“ – „Трајал“ из Крушевца, ДВД Борча, ДВД Мраморак, Криминалистичко-полицијска академија Београд, као и женске екипе ГДВД Ниш, ДВД Гунарош и ДВД Сента. Ове екипе учешће на Олимпијади обезбедиле су победом у својим категоријама на државном ватрогасном такмичењу одржаном на Златибору 10. јула 2016. године. Укупан број учесника у Филаху од око тридесетак земаља достигао је број близу три хиљаде такмичара, који су се надметали у разним ватрогасно-спортским дисциплинама.

Сениорске екипе ватрогасаца, од којих свака броји по 10 чланова, такмичиле су се у две дисциплине.

Прва је вежба са моторном ватрогасном пумпом, такозвани „суви напад за гашење пожара“, која подразумева склапање усисног вода, повезивање на пумпу и убацивање у базен, уз истовремено постављање „Б црева“ са разделницом и развлачење првог и другог млаза уз помоћ „Ц црева“. Друга дисциплина је штафета (8 х 50 метара) са препрекама (греда, тараба, тунел). Обе дисциплине је потребно извести за што краће време, али без грешака, јер свака грешка кошта и екипи доноси негативне поене. На основу времена и грешака, прави се бодовна листа и екипе се рангирају.

Најбоље резултате остварили су професионални ватрогасци-спасиоци, показавши још једном да, упркос условима у којима свакодневно обављају своје пословне обавезе, али и тренирају, ипак јесу по обучености и спремности у рангу са ватрогасцима-спасиоцима других европских земаља.

У оквиру А класе (до 30 година), Србију је представљао десеточлани тим ватрогасаца-спасилаца из Ватрогасно-спасилачке јединице Ниш, који је освојио екипну сребрну медаљу. Ово је њихово четврто учешће на Олимпијади.

У оквиру Б класе (преко 30 година), по пети пут заредом такмичила се екипа ватрогасаца-спасилаца из Трстеника, која је у свој град донела екипну златну медаљу, а бронзану медаљу у појединачном пласману.

„Наша екипа пети пут заредом је државни првак и ми смо од 2001. године на Олимпијади, тако да имамо све медаље у својој колекцији. Овај успех нам је наравно драг, али донекле и очекиван. Посветили смо га болесном колеги из Ватрогасно-спасилачке јединице, који се раније и такмичио са нама и био Командир екипе.“  наводи Дејан Петрашиновић, садашњи командир екипе из Трстеника.

Женска екипа ГДВД Ниш учествовала је ове године по други пут на овом престижном такмичењу.

„Овог пута вратиле смо се са екипним сребром и јесмо задовољне, с обзиром да смо са претходне Олимпијаде, из Милуза тј. из Француске, донеле екипну бронзу, што значи да смо успеле да напредујемо током годину и по дана тренирања. Верујемо да увек може боље, па ћемо се потрудити да се пласирамо и на наредну и са ње донесемо најсјајнију медаљу. Важно је да напоменем да су нам у припремама доста помогли наши (нишки) ватрогасци-спасиоци, који су увек били ту да нам покажу како да вежбу доведемо до савршенства и никада им није било тешко да нас посаветују, на чему смо им изузетно захвалне, јер смо училе од најбољих.“, наводи Миљана Стојиљковић, командир женске такмичарске екипе ГДВД Ниш (А класа).

„У своје лично име бих да кажем да свој успех желим да посветим недавно изненада преминулом ватрогасцу-спасиоцу Ватрогасно-спасилачке јединице Ниш – Милану Милошевићу, великом пријатељу и сараднику, некадашњем председнику Синдиката српске полиције – Синдикалне групе Ниш, који је увек био ту мени као подршка и током заједничких интервенција гашења пожара и током припрема за такмичења… и не само мени, него целој мојој екипи. Верујем да је поносан на нас, а и на своје колеге.“

Међународне Олимпијаде ватрогасаца – CTIF одржавају се сваке четири године у неком од европских градова, па је тако у најави да ће наредна – CTIF 2021 бити одржана у Словенији, где такође очекујемо учешће наших најбољих ватрогасаца, и наравно, још сјајнија одличја. А до тада, наводимо следећи поразан податак:

Иако је постала свакодневница код успешних спортиста у Србији, морамо навести поразан податак да су за разлику од колега из других земаља, сви наши репрезентативци, уз помоћ спонзора, ГВС Ниш, ГДВД Ниш и у својој режији сносили трошкове одласка и смештаја на Олимпијади, само да би били тамо – на месту где се на најбољи начин представља наша земља.  Синдикат српске полиције је препознао вољу, жељу и патриотизам колега и колегеница и у складу са својим могућностима сносио део њихових трошкова. А послодавац? О његовој изузетној „заинтересованости“, „помоћи“ и „подршци“ ћемо у неком наредном тексту.

Следећи CTIF биће одржан 2021 године и надамо се, као и сам послодавац, да ће нам до тада бити боље.

Служба за информисање ССП
Зоран Стојчић