Skip to main content

Одржан састанак са радницама писарница и архива у Полицијским станицама ПУ за град Београд


Представници Синдиката српске полиције одржали су 25.04.2013. године састанак са радницама писарница и архива у Полицијским станицама Полицијске управе за град Београд. Састанку је присуствовало десетак колегиница – радница писарница из већине поменутих полицијских станица а испред синдиката састанак су водили Председник синдиката српске полиције Глишо Видовић и Председник РЦ Београд Миле Лазаревић (као гости присуствовали су председник СГ Земун Исидора Радовановић и председник СГ Полицијска бригада Дејан Величковић).

 Тема састанка је била упознавање колегиница са програмом и системом рада ССП-а, као и упознавање синдиката са проблематиком рада у писарницама. Изнешено је низ проблема у свакодневном раду, међу којима је и проблем организације и функционисања рада у писарницама и архивама које су смештене по  полицијским станицама  а организационо припадају Управи за заједничке послове. Следећи проблем је друге природе: радници немају решен статус – немају овлашћења (осл, од, пд…) а раде са предметима који представљају службену и државну тајну, долазе у додир са оперативним и казненим евиденцијама… Затим је ту и питање обима послова у писарницама где једна до две колегинице у току календарске године обраде преко 26.000 предмета ( случај у ПС Вождовац за 2012. годину).

Председник синдиката српске полиције Глишо Видовић је изложио програм синдиката где је посебно нагласио нашу тежњу да следећим колективним уговором буду обухваћени сви запослени у Министарству унутрашњих послова а не само полицијски службеници, и да ће самим тим многи проблеми запослених бити решени. Председник РЦ Београд Миле Лазаревић је представио систем рада синдиката у којем се настоји успоставити повезивање запослених по линијама рада и предложио да присутне изаберу једну између њих која ће бити директна веза ССП РЦ Београд и радница писарница из полицијских станица из ПУ за град Београд.

Присутне колегинице су изразиле задовољство што их се „по први пут уопште сетио неки синдикат, и питао их да ли су гладне или жедне“, и наглашавају да су разочаране радом репрезентативних синдиката који их је заобишао приликом преговора и потписивања важећег КУ. Посебно су апострофирале своју  малобројност али и истовремену важност у ланцу функционисања Министарства. За своју представницу у синдикату српске полиције изабрале су колегиницу Драгану Бјелановић, која ради у писарници у ПС Вождовац, контакт телефон 064/423-9290. У наредним данима синдикат ће испланирати и предузети конкретне кораке на путу решавања статуса и услова рада колегиница у писарницама а следећи сусрет је заказан за три месеца када очекујемо и неке конкретне резултате.

Након састанка већина присутних колегиница је попунила приступнице и учланила се у ССП уз веру да ћемо заједничком борбом лакше доћи до коначног циља.

Председник РЦ Београд
Миле Лазаревић


СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ