Skip to main content

ОДУЗИМАЊЕ МОБИЛНИХ ТЕЛЕФОНА ЈЕ НЕЗАКОНИТО: ГЕНЕРАЛЕ, ПОВУЦИТЕ ДЕПЕШУ!


Дана 3.1.2018. године организационим јединицама Управе граничне полиције упућена је депеша којом се забрањује коришћење мобилних телефона, таблета и других приватних електронских уређаја у кабинама на граничним прелазима. Истовремено сте командирима станица граничне полиције наложили да обезбеде одговарајућу просторију/простор (металну касу или други погодан, обезбеђен простор) где ће полицијски службеници приликом отпочињања рада одложити своје уређаје, а након завршетка рада их преузети. У депеши се наводи да је разлог издавања оваквих наредби то што употреба наведених уређаја доводи до смањења пажње полицијских службеника, неадекватног и непотпуног обављања граничне контроле, а што у коначности резултира пропустима у раду у виду непотпуне граничне контроле, удаљавања лица са граничног прелаза пре завршене граничне контроле, предуго задржавање лица током граничне контроле и слично.

У допису упућеном начелнику УГП генералу полиције Миленку Божовићу председник ССП Лазар Ранитовић истиче да ССП разуме ову проблематику, али да се не можемо сагласити са мерама наложеним депешом.

Наиме, не постоји правни основ да се запосленима одузимају мобилни телефони на месту рада уколико одузимање није у сврху вођења преткривичног, кривичног или прекршајног поступка. Такође, Уредбом о начину спровођења дисциплинског поступка у МУП-у није предвиђено одузимање предмета у сврху покретања или вођења дисциплинског поступка.

У том смислу одузимање мобилних телефона на радном месту представљало би незаконито и неовлашћено поступање.

У прилог изнетом је и став Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања изнет августа 2016. године да послодавац, односно представник послодавца, у маркетима „Сунце“ није овлашћен да запосленом према свом нахођењу одузима личне ствари (мобилне телефоне) и да их враћа када он то жели или одреди.

Ово посебно имајући у виду чињеницу да мобилни телефони и слични уређаји које грађани у савременом, информационом друштву користе (таблети, паметни сатови, паметни фотоапарати итд.) на више начина представљају неодвојиви део личности власника, али, веома често, и средство за рад. У том смислу, одузимање мобилних телефона (осим што је незаконито) или забрана коришћења мобилних телефона сасвим сигурно деморалише све запослене, а нарочито оне који свој посао обаљају стручно, високопродуктивно и висококвалитетно, а који желе да, с времена на време, погледају своје телефоне како би можда проверили здравље чланова своје породице или их једноставно користили као кратак предах од посла.

Наравно да ССП не подржава претерану употребу мобилних телефона или било какву употребу мобилних телефона која за последицу има смањење ефикасности и квалитета обављеног посла и оправдано незадовољство грађана. Напротив – изричитог смо става да је такво понашање полицијских службеника неодговорно и да штети угледу полицијске професије и Министарства унутрашњих послова у целини и у том смислу позивамо све запослене у МУП-у да коришћење мобилних телефона сведу на најмању могућу меру, да их користе само када је то неопходно и када то не омета редован процес рада.

ССП очекује да ће генерал Божовић одмах повући предметну депешу, те да ће заједно са својим најближим руководством осмислити другачији начин којим ће спречити да употреба мобилних телефона и других мултимедијалних уређаја омета нормално одвијање процеса рада, а да се тиме истовремено не крше законске одредбе или деморалишу запослени.

 

Допис председника Ранитовића можете прочитати у наставку.

 

Служба за информисање ССП-а


СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ