Skip to main content

Отворено писмо г. Николићу, Дачићу и Вучићу поводом најаве јавног скупа 28. септембара 2013.


Поводом најаве одржавања јавног скупа, генерални секретар Синдиката српске полиције, господин Лазар Ранитовић упутио је отворено писмо

– Председнику Републике Србије, господину Томиславу Николићу

– Премијеру Владе Републике Србије и Министру унутрашњих послова, господину  Ивици Дачићу

– Првом потпредседнику Владе Републике Србије, господину Александру Вучићу

 Поштовани,

Обраћамо Вам се овим јавним писмом са надом да ћете разумети српског полицајца.  Полицајца који је на улици полуго, поцепан, бос, слабо плаћен, у дуговима „до гуше“… Полицајца који је слабо опремљен, још слабије правно заштићен од стране државе коју представља и брани.

Будите сигурни, господо,  да ће српски полицајац истрпети све недаће и неправде,  да ће дати свој допринос држави и друштву у транзицији, на путу у Европску унију. Српски полицајац ће обезбедити поштовањe Уставом Србије загарантованих људских и грађанских права, заштитиће јавни ред и мир и спречити хаос на улицама, без обзира на све горе наведено. Српски полицајац ће обавити поверене задатке професионално и у оквиру закона.

Ви сте, господо, веома мудро одлучили да је одржавање геј-параде у интересу државе, а одмах после тога сте храбро објавили да у тој манифестацији нећете учествовати. Од нас српских полицајаца се тражи да је омогућимо и обезбедимо.

Зато готово нестварно звуче речи премијера/ министра унутрашњих послова изречене јуче у једној ТВ емисији високе гледаности и поновљене неколико пута у току дана, а само два дана пред одржавање геј параде у Београду, да гејеви илити педери нису нормални, да он не мора постати геј (илити педер) да би се некоме додворавао и слично.

Па, не мора господин премијер/министар постати геј (илити педер), ево, и ми можемо потврдити да уопште не личи на педера (илити геја), изгледа баш онако… мушки … мачо. Мада, заиста не знамо зашто би његово сексуално опредељење требало било кога да занима, оно не би требало да буде проблем ни за кога.

Међутим, потенцијално велики проблем би могле бити ове његове речи изговорене тик пред одржавање те параде, јер би их неко могао протумачити, не само као директан позив, већ и као дозволу „са највишег места“ за обрачун, па и физички, са „ненормалним“. Није при томе битно да ли се ико од нас интимно слаже са одржавањем параде, битно је то што је ове речи изговорио премијер и министар унутрашњих послова једне земље, човек чија реч има другачију тежину него реч тамо неког написана на неком форуму или изговорена у некој анкети.

Да ли је господин премијер/министар свестан да је Он главни руководилац  неколико хиљада наших (и његових) колега који ће за два дана бити задужени за безбедност учесника параде и осталих грађана на улицама и трговима Београда и да је својим изјавама већ сада угрозио не само њихову  већ и безбедност. Уместо да колегама олакша посао, Он им га отежава, уместо да смирује ситуцију, Он је додатно потпирује. У шта то, г. премијеру/министре, гурате своје колеге док Ви победоносно утекосте?

Премијер/министар унутрашњих послова нема право на такво понашање и на такве изјаве, јер оне могу бити погубне, јер оне могу значити и десетине или стотине непотребно разбијених глава, десетине или стотине поломљених руку и ногу, могу значити обијене бубреге, а можда и нечији непотребно изгубљени живот, чак и код оних који су Му подређени.

Лако је г. премијеру/министру да даје овакве изјаве јер он тога дан неће изаћи на улицу ни као учесник параде ни као полицајац задужен за њихову безбедност. По њега неће бити никаве физичке опасности.

Ми не желимо да било ко буде повређен на улицама Београда тога дана, али посебно смо заинтересовани да ниједан наш колега не буде у ситуацији да му буде угрожено здравље и живот, не желимо такође ни да они, из било ког разлога, угрозе здравље и живот неком другом.

Господо, српски полицајац је и у тежим ситуацијама био на висини задатка, па ће тако бити и у суботу. Упркос лошим логистичким и финансијским условима, професионалност српске полиције и њена посвећеност служби никада се није доводила у питање – напротив,  јавност, грађани и ресорно министарство свесни су да припадници полиције никада нису бежали од одговорности, изазова и комплексних захтева постављених пред њих. Али полицајци не желе да поново буду глинени голубови, а поготово не да их у такав положај доводи њихов министар! Надамо  се да се од нас не очекује да поштујемо законе, правила службе, извршавамо наређења а да при томе не употребљавамо законска средства принуде чак и онда када смо нападнути и када смо угрожени.

Зато,

тражимо од Вас да у овим озбиљним безбедносним изазовима избегавате естрадизацију и егзибиционизам било које врсте, понашајте се као одговорни руководиоци и политичари, а не као „звезде“ ријалитија. Не дозволите да Ваше понашање и ваше изјаве утичу на безбедност, на здравље и живот свих потенцијалних актера параде: ни оних који је подржавају, ни оних који су против ње, ни нас полицајаца. Немојте нас хушкати једне на друге, јер Вам то нећемо опростити.

Тражимо од Вас да и Ви заштитите нас. Тражимо од Вас, као најодговорнијих људи у држави да нас подржите тиме што ћете јавно обећати и запретити онима који се противе одржавању геј-параде; да ће бити процесуирани по скраћеном поступку и најстрожије кажњени сви они који нападну поворку или српску полицију. И тражимо да то заиста тако и буде! Да не остане само декларативно и празно обећање. Конкретно, уколико држава Србија има снаге да ангажује 5.000 полицајаца у циљу обезбеђења геј-параде, сасвим је  логично, да држава Србија такође ангажује за тај дан и бар 50-так судија и тужилаца, који би процесуирали по скраћеном поступку све оне који се оглуше о Вашу Одлуку да се геј-парада одржи.  Доста нам је празних обећања државе која нам већ доста тога дугује, од нове униформе и опреме, преко неисплаћених заосталих новчаних накнада за путне трошкове, ноћни и прековремени рад, рад на дане државних празника…

Геј-парада ће бити и проћи. А онда нам, када обавимо и овај задатак и заштитимо права грађана, предстоји наставак жестоке синдикалне борбе за наша грађанска, људска и радничка права! Нећемо дозволити да се „кола ломе“ преко леђа полицајаца. Немојте заборавити то! Тражимо од Вас да сви надлежни и одговорни коначно почну да одговорно обављају свој део посла у држави, а уколико се деси да на то заборавите, будите сигурни да се Синдикат српске полиције неће устручавати да позове запослене да вас на то подсете.

С поштовањем,

Генерални секретар ССП
Лазар Ранитовић


СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ