Синдикат српске полиције, добио је одговор од Сектора за ванредне ситуације на наш ранији допис.
Одговором је прецизирано да је дежурство ван радног времена, додатно оптерећење на раду и да запослени има право на додатак на плату10% од основне плате.
Допис можете прочитати кликом на фотографију.

Управе и одељења за ванредне ситуације
(свима)
-начелнику-
Дежурство ван радног времена и приправности, уређено је одредбом члана 147а став 1. тачка 5. подтачка 4. Закона о полицији, којом је прописано да запослени има право на додатак на плату за додатно оптерећење на раду за дежурство ван радног врeмена (приправност) – 10% од основне платe као и чланом 27. Посебног колективног уговора за полицијске службенике, расписом Сектора финансија  људских ресурса и заједничких послова 06/1 број 73/12 од 13.01.2012. године. у делу који се односи на дежурство ван радног времена (приправност), објашњена је обавеза запосленог да се по налогу руководиоца, у одређеном временском периоду ван радног времена, на радном месту (када се ради о дежурству) или ван радног времена (када се ради о приправности) налази у стању сталног потребног степена спремности и доступности која омогућава правовремену интервенцију, радњу. контакт или сличну активност у циљу отпочињања обављања или завршетка посла уколико се за њим укаже потреба.
За рад у овом режиму рада овим запосленима се рачуна увећана зарада у висини од 10% основне плате сразмерно броју остварених сати у овом режиму рада. Ово значи да овај додатак номинално износи 10% вредности радног сата основне плате. Имајући у виду наведено, за дежурство ван радног времена, које представља додатно оптерећење на раду, запослени има право на додатак на плату 10% од основне плате. Предуслов за остварење овог права представљају чињенице да је овај вид оптерећења на раду – дежурство ван радног времена одређен планом и програмом рада (распоредом рада), да се као такав упише у временик рада и да се не ради о категорији сталне доступности.”

ПОМОЋНИК МИНИСТРА
НАЧЕЛНИК СЕКТОРА
Предраг Марић

Comments

  1. zasto se ovih članova ne pridrzavaju u ppu prijepolju? Po prici starešina pasivno dezurstvo je ukinuto u ppu prijepolje i isto poistovećuju sa izrazom stalne dostupnošću i da svako napustanje područja ppu smo u obavezi da se javimo starešini…

    1. Колега, ако сте члан ССП, обратите се вашем председнику синдикалне групе и образложите проблем како би га решио.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *