Skip to main content

Петарде СТОП!!!


Синдикат српске полиције у сусрет новогодишњим и божићним празницима, као друштвено одговорна организација, упозорава јавност на опасност која наше малишане вреба од разних пиротехничких средстава! Апелујемо на родитеље да појачају надзор над својом децом како би  на време спречили нежељене и врло озбиљне последице које пиротехничка средства могу да изазову.

Министарство petarde-stop2унутрашњих послова ће предузети, сигурни смо, све мере, у складу са законом, у циљу спречавања неовлашћене продаје пиротехничких средстава, како би се на најмању могућу меру свели шансе да ова средства дођу у посед деце. Али за успех у тој борби и спречавање неовлашћене продаје пиротехнике неопходна је помоћ читавог друштва, односно свест свих грађана о размерама опасности које имају пиротехничка средства.

Друштвена одговорност је битан сегмент успешне борбе против свих видова кршења закона па и неовлашћене продаје пиротехничких средстава. Због тога позивамо грађане да, уколио уоче лица која врше неовлашћену продају пиротехничких средстава, о томе обавезно обавесте полицију на добро познат број телефона „192“.

Подсећања ради,petarde-stop3 продаја пиротехничких средстава је дозвољена само овлашћеним продавницама уз сертификат о безбедности. Законом о јавном реду и миру, чланом 17.  дефинисан је прекршај који гласи: „Ко паљењем пиротехничких производа нарушава јавни ред и мир или угрожава сигурност грађана – казниће се новачном казном од 10.000 до 50.000 динара или радом у јавном интересу од 40 до 120 часова.“ Док у ставу 3. је предвиђен квалификовани облик који гласи: „ Ко прекршај изврши у групи од три или више лица – казниће се казном затвора од 30 до 60 дана“.

Данас туђе, сутра може бити твоје дете! Не бацајмо петарде!

Служба за информисање ССП
Бобан Ђорђић