Skip to main content

Подржаћемо искључиво легалну и легитимну декриминализацију МУП


Ужице, 18.10.2016. године, – Руководство Синдиката српске полиције подржава  министра унутрашњих послова, господина Небoјшу Стефановића, у исказаној намери да декриминализација полиције коначно буде спроведена али га истовремено упозорава на то где криминал заиста лежи у МУП-у, и захтева да овог пута поступак буде и легалан и легитиман. Стога је председник синдиката Лазар Ранитовић министру упутио допис који преносимо у целости:

Република Србија
Министарство унутрашњих послова
Кабинет министра
Министар др Небојша Стефановић

Поштовани,

У име скоро осам хиљада чланова Синдиката српске полиције, запослених у систему којим руководите, желим да Вам упутим искрену подршку за најављену декриминализацију полиције. То је један од сегмената за који се Синдикат српске полиције, од свог оснивања, залаже: декриминализација, деполитизација, демократизација и децентрализација.

Искрено се надамо и желимо да овога пута тај процес буде спроведен на легалан и легитиман начин, уз поштовање свих важећих прописа који регулишу ту материју. Свим радницима МУП-а у свежем сећању је наводни, сада већ чувени,  покушај декриминализације полиције спроведен кроз „анализу ризика“, формирањем непотребног сектора, у којем је своју каријеру, додуше кратку, требало да настави безмало 1500 полицајаца, од којих је већина проглашена криминалцима без икаквог основа, паушалним лепљењем такве етикете.

Надамо се да ће овога пута бити спроведена стварна и конкретна декриминализација и да ћемо се сви заједно лишити оних који не заслужују да обављају частан посао полицијског службеника. Такође, полажемо искрене наде да ће коначно отпочети и „чишћење рибе од главе“, где је заступљен несумњиво највећи степен корупције и криминала, чије деловање представља највећу опасност по државу и друштво у целини. Не дозволите да се иза значке опет скрију криминалци високо позиционирани у МУП.

Наглашавам да ћете у таквом настојању и деловању, прочишћавању наших редова, имати искрену и свесрдну помоћ и подршку Синдиката српске полиције.

Дужни смо и да Вас упозоримо да нас забрињава део изјаве коју сте дали, а у којој инсинуирате да ће отказе добијати људи чију кривицу не успете да докажете. Својеврсно „активирање“ члана 172. Закона о полицији, чију смо оцену уставности и законитости тражили и ми и још неки синдикати у МУП, а пре добијеног мишљења Уставног суда Србије, било би погрешно и могло би да изазове велике проблеме, правну несигурност свих полицијских службеника и неотклоњиве последице.

Председник ССП
Лазар Ранитовић