Skip to main content

Подржавамо забрану свих јавних скупова за 6. октобар


Синдикат српске полиције подржава одлуку Министарства унутрашњих послова и министра Ивице Дачића да се забране сви јавни скупови планирани за  6.октобар ове године.
Сматрамо да је одлука донета професионално и правно утемељено, да је рационална и да доприноси заштити живота и имовине свих грађана.
Истичемо да припадници српске полиције нису хомофобични. Шта више, као и у свим институцијама и фирмама и међу полицијом има хомосексуалаца и бисексуалаца. Они су део нашег колектива, то су наше колеге и колегинице, они нису дискриминисани,  несметано раде и уживају сва људска права загарантована законима.  Они, као професионалци, подржавају одлуку о забрани јавних скупова  тако да се наши ставови не смеју тумачити као хомофобични, или да овај синдикат не поштује људска права.

Интерес Синдиката српске полиције је да наши чланови, колегинице и колеге приликом обезбеђења било ког јавног скупа буду максимално заштићени (заштитном опремом, правно и социјално)  и да нас коликогод је то могуће, држава  не излаже непотребним ризицима по живот и здравље. То исто очекују и сви други грађани или професије у земљи.
Посао полиције јесте опасан и ризичан а повређивање, болест или смрт на раду ризик професије. Али то не значи да полицајци треба да буду жртвовани зарад виших политичких циљева или доказивања нечега што није део наше културе, традиције или општеприхваћених норми понашања.
Свима треба да буде јасно да полиција има снаге и моћи да се избори са свим безбедносним проблемима, употребом физичке силе, водених топова, коњице и хемијских средстава тако да струка није затајила нити се полиција плаши хулигана и изгредника. У питање је само друштвена и економска рачуница, желимо ли опет нереде у граду, повређене људе и уништену имовину? Желимо ли урбани рат на улицама главног града и приче да се враћамо у деведесете и да полиција опет бије народ?
Сматрaмо да Србија није богата земља да би плаћала високе одштете повређенима и настрадалима, уништену имовину и јавна добра. Управо због свега, сматрамо да је донета је најбоља могућа одлука.
Број: 122и/012
Београд, 06.10.2012. године
 


СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ