Skip to main content

ПОЛИЦАЈАЦ ЗАСЛУЖУЈЕ ВИШЕ


У фаза припрема налази се Посебан колективни уговор за полицијске службенике. Тренутно важећи, који је уз сагласност репрезентативног синдиката, продужен годину дана, истиче 7. марта 2019. године. Већ смо неколико пута показали и доказали штетне одредбе тренутно важећег колективног уговора, а то се и временом рефлектовало на полицијске службенике кроз немогућност послодавца и руководиоца ОЈ да поступају у складу са тим . Овог пута не смемо дозволити да овакав, или чак још гори буде разматран, а не дај Боже и потписан. Наравно, за очекивати је да ће и овог пута онај исти репрезентативни синдикат ставити свој потпис, без обзира какав ће предлог ПКУ бити на столу. За очекивати је да ће се послодавац потрудити да кроз ПКУ спроведе мере штедње, али и поједине принадлежности које није могао испоштовати. А као по устаљеном обичају „они“ ће већ некако снаћи.

Синдикат српске полиције као одговорна организација сматра да полицијски службеници заслужују много више права него што је предвиђено постојећим ПКУ. Када упоредимо са другим колективним уговорима, закључујемо да полицијски службеници морају имати:

  • – већу цену ноћног рада;
  • – већу цену рада за дане државног празника;
  • – плаћен рад недељом;
  • – већу дневницу приликом ангажовања интервентних јединица полиције, сразмерну оном коју од 2015. године добијају припадници Војске Р. Србије;
  • – већи износ новогодишење честитке за децу запослених;
  • – минимум један слободан викенд у току месеца;
  • – коришћење једног дела годишњег одмора у време дечијих распуста;
  • – плаћено одсуство у случају употребе средстава принуде;
  • – и још много тога…

Све ово или један већи део можемо остварити, ако сви заједно пошаљемо јасну поруку репрезентативним синдикатима и представнику послодавца –  И МИ СЕ ПИТАМО!

У наредном периоду, Синдикат српске полиције у више градова одржаће презентације предлога ПКУ за полицијске службенике састављен у заједничкој сарадњи са полицијским синдикатима у окружењу, са додатком одређених одредби из ПКУ из државних органа и јавних предузећа у Србији.

Ово неће бити наш коначан предлог ПКУ за полицијске службенике. На овим презентацијама чућемо ваше мишљење, прихватити предлоге и сугестије, извршити корекције и као такав биће достављен репрезентативним синдикатима и послодавцу на разматрање. На овај начин, само заједно можемо извршити притисак и изборити се за оно што заиста нама и припада.

Председник Синдиката српске полиције
Лазар Ранитовић


СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ