Skip to main content

Полицајци се играли не љути се, човече! Па шта?


Поводом данашње вести објављене у медијима, о полицајцима који у униформи играју друштвену игру „не љути се, човече“, Синдикат српске полиције

 САОПШТАВА:

Посао полицијских службеника обавља се у три смене. Као и сви други запослени у Србији и полицијски службеници имају право на паузу и одмор, што је загарантовано Законом.
Време за коришћења паузе (доручка, ручака или вечере) није дефинисано, нити се у овој струци може дефинисати због природе посла.  На паузи, сваки радник у Србији, не зависно од струке, своје време за паузу може утрошити у зависности пд личне жеље и потребе (обедовањем или одмарањем уз друштвену игру).
У данашње време економске рецесије са ниским примањима многи полицајци себи не могу да приуште свакодневно седење у угоститељским објектима ради обедовања.

Многе патроле полиције у Србији су пешачке јер држава није обезбедила адекватан број службених возила или погонско гориво за њихово коришћење. С тога, полицајци су принуђени да своје слободно време проводе на улици.
Коришћење одмора уз друштвену игру „не љути се, човече“ се не сме посматрати као негативна појава, а о томе извештавати у негативном и пежуративном смислу управо јер је научно доказано да су полицијски службеници  једна од најчешћих професија која је подложна константном стресу који је изазван радом или на раду. Доказ за то је велики број самоубистава међу униформисаним припадницима полиције.
Управо опуштање уз друштвену игру „не љути се, човече“ може бити добар пример и начин опуштања и ослобађања од стреса.  На жалост, послодавац српским полицајцима није обезбедио ни један од начина за ослобађање од стреса, за разлику од других полиција у свету које то имају.
С тим у вези, молимо представнике медија да имају разумевања за рад полиције и да својим извештавањем јавности не допринесу извргавањем руглу запослених или читаве полицијске професије.
Број: 107и/012
Београд, 05.10.2012. године
Изворна вест:  Полицајци се играли не љути се, човече!


СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ