Полицијски службени свакодневно све више трпе вербалне нападе, претње и увреде незадовољних грађана, приликом пружања асистенције судским извршитељима и другим инспекцијским органима.
Тако је пре два дана у улици Јурија Гагарина испред кућног број 121 у Београду дошло до инцидента између грађана, полиције и Комуналне инспекције.
Комунална инспекција тражила је асистенцију Полицијске станице (ПС) Нови Београд те је у договору са руководством  те станице извршен изненадни одлазак на терен како би се извршило Решење Комуналне инспекције,  у циљу уклањања киоска. У претходном периоду, више пута је покушавано извршење Решења, али безуспешно.

 И овог пута, као и предходних, на лицу места полицијски службеници затичу власника киоска, везаног за киоск, а његова мајка са флашом бензина унутар објекта, као и тридесетак окупљених грађана око киоска.
Полицијски службеници по наређењу предпостављених формирали су прстен (кордон) око предметног објекта како би спречили долазак других лица до објекта.
Том приликом, и у другим сличним приликама полицијски службеници наилазе на отворено непријатељство окупљених грађана и пролазника. Многи грађани прете полицији да ће добити отказ, вређају полицијске службенике погрдним речима, или их пљују.
„Овакве и сличне свакодневне ситуације, када су полицајци суочени са гневом и незадовољством грађана, у ситуацији када су полицајци дужни да по закону пруже заштиту другим органима или реализују судске одлуке или наредбе, изузетно лоше утичу на психу и изазивају огроман стрес код полицајаца.“ – истиче Марко Виријевић, председник СГ ССП Нови Београд.
На жалост, такво понашање неодговорних грађана се не санкционише, и  најчешће се не предузимају законске мере и радње у циљу спречавања претњи, вређања или вербалног ометања службених лица у обављању службене дужности.
Апелујемо и молимо грађане да се не сукобљавају и не ометају полицијске службенике у обављању послова који им неко други даје у задатак а то су најчешће судови. Молимо грађане да имају разумевања и схвате да  је полицајцу посао да обави оно што му је дато у задатак, чак и ако се многи полицајци лично не слажу са тим. У таквим стресним ситуацијама  полицајци немају лични избор да бирају, већ поступају у складу са законом растрзани између права и правде. То на психу изузетно лоше делује изазивајући стрес који се нагомилава а да притом послодавац није предвидео механизме ослобађања од стреса.   Такође, недостаје адекватна психолошка подршка тако да нагомилани стрес проузрокује  агресију према грађанима, породици или себи те се многи полицијски службеници нађу у привидној безизлазној ситуацији те извршавају суицид.

Број: 141и/012
Београд, 20.11.2012. године

Портпарол
Синдиката српске полиције
Драган  Жебељан

Comments

 1. Obozavam vas.
  Sto kazu neki ljudi na fejsu, ko vas je terao da se bavite tim poslom?
  Kad organizujete strajk protiv tog i takvog pravosudja, javite nam se.
  U medjuvremenu, svaka cast za ovu izjavu:
  ” Апелујемо и молимо грађане да се не сукобљавају и “”не ометају” полицијске службенике у обављању послова који им неко други даје у задатак а то су најчешће судови. Молимо грађане да имају разумевања и схвате да је полицајцу посао да обави оно што му је дато у задатак, чак и ако се многи полицајци лично не слажу са тим.”
  Sve je ok sem ovog “ne ometaju”! Mi imamo pravo da iskazemo neposlusnost!

 2. Policajci svaka vam ćast,samo sebe možete sačuvati kad ste u formaciji,a onima koji negoduju poručujem ,kad ih budala,lopov,manijak i slicni napadne neka se njemu lepo izvine i kaže mu da to nije lepo što radi,a policajac može biti kao bobi i doći i reci podnesite prijavu sto bi ja riskiro sad svoj život ,može se i policija baviti kulturom !!! Pozdrav za junake ove napaćene države

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *