Skip to main content

Полицајци све чешће изложени стресу


Полицијски службени свакодневно све више трпе вербалне нападе, претње и увреде незадовољних грађана, приликом пружања асистенције судским извршитељима и другим инспекцијским органима.
Тако је пре два дана у улици Јурија Гагарина испред кућног број 121 у Београду дошло до инцидента између грађана, полиције и Комуналне инспекције.
Комунална инспекција тражила је асистенцију Полицијске станице (ПС) Нови Београд те је у договору са руководством  те станице извршен изненадни одлазак на терен како би се извршило Решење Комуналне инспекције,  у циљу уклањања киоска. У претходном периоду, више пута је покушавано извршење Решења, али безуспешно.

 И овог пута, као и предходних, на лицу места полицијски службеници затичу власника киоска, везаног за киоск, а његова мајка са флашом бензина унутар објекта, као и тридесетак окупљених грађана око киоска.
Полицијски службеници по наређењу предпостављених формирали су прстен (кордон) око предметног објекта како би спречили долазак других лица до објекта.
Том приликом, и у другим сличним приликама полицијски службеници наилазе на отворено непријатељство окупљених грађана и пролазника. Многи грађани прете полицији да ће добити отказ, вређају полицијске службенике погрдним речима, или их пљују.
„Овакве и сличне свакодневне ситуације, када су полицајци суочени са гневом и незадовољством грађана, у ситуацији када су полицајци дужни да по закону пруже заштиту другим органима или реализују судске одлуке или наредбе, изузетно лоше утичу на психу и изазивају огроман стрес код полицајаца.“ – истиче Марко Виријевић, председник СГ ССП Нови Београд.
На жалост, такво понашање неодговорних грађана се не санкционише, и  најчешће се не предузимају законске мере и радње у циљу спречавања претњи, вређања или вербалног ометања службених лица у обављању службене дужности.
Апелујемо и молимо грађане да се не сукобљавају и не ометају полицијске службенике у обављању послова који им неко други даје у задатак а то су најчешће судови. Молимо грађане да имају разумевања и схвате да  је полицајцу посао да обави оно што му је дато у задатак, чак и ако се многи полицајци лично не слажу са тим. У таквим стресним ситуацијама  полицајци немају лични избор да бирају, већ поступају у складу са законом растрзани између права и правде. То на психу изузетно лоше делује изазивајући стрес који се нагомилава а да притом послодавац није предвидео механизме ослобађања од стреса.   Такође, недостаје адекватна психолошка подршка тако да нагомилани стрес проузрокује  агресију према грађанима, породици или себи те се многи полицијски службеници нађу у привидној безизлазној ситуацији те извршавају суицид.

Број: 141и/012
Београд, 20.11.2012. године

Портпарол
Синдиката српске полиције
Драган  Жебељан


СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ