Skip to main content

Полицијска станица Врбас – пример доброг рада!


Пензионери су важан партнер у систему безбедности

У неком прошлом времену, не тако далеком, док је наша служба била на много вишем степену угледа и поштовања у друштву, али и ефикасности у сваком смислу, 13. мај се славио као Дан безбедности, празник на који смо били поносни а сада га се уз сету сећамо. Од 2000. године тај празник укинут и полако одлази у заборав. Баш као и наше колеге у пензији.

Одласком у заслужену пензију, полицијског службеника брзо заборављају старешине, нестају сва сећања на њих, сви трагови њихови, као да нису ни били ту и да нису пола свог живота провели у униформи. Нажалост, у овом лудом времену, све више се губи и основна колегијалност па пензионере брзо забораве и они који су до јуче са њима делили и добор и зло, штитили једни другима леђа…

Да не буде свуда тако и да не буде све црно, као изузетак који потврђује правило, начелник Полицијске станице Врбас, Владо Глођовић, позвао је све пензионере те полицијске станице и угостио их на дан њиховог (и нашег) празника. Поред данашњег руководства станице, скупу је присуствовао и заменик председника општине Врбас, господин Милан Глушац и 90 пензионера, некадашњих радника те станице. Начелник Глођовић је окупљеним пензионерима уручио легитимације Удружења пензионера Полицијске станице Врбас и изјавио следеће: „Пошто је већина наших пензионера 13. маја обележавала Дан безбедности, управо на тај дан уручујемо им легитимацију пензионера Полицијске станице Врбас. За Удружење смо им обезбедили просторије у нашој згради, јер треба да се и даље осећају као део наше екипе. Сви су својим радом у неком предходном периоду много допринели нашој заједници. Њихово искуство треба да нам буде драгоцено!“.

Наши пензионери су важан партнер у систему безбедности. Поштовање колегама који су свој радни век посветили пословима безбедности. Поштујмо прошлост јер тиме градимо будућност.

Пријатан амбијент за грађане

Некако у исто време, са прославом некадашњег Дана безбедности и угошћавањем пензионера, поклопило се и пуштање у рад уређене сале за Управне послове у ПС Врбас. Након што је боља сарадња са грађанима, остварена тако што је, у жељи за поштовањем радног времена свих грађана, продужено радно време шалтера средом до 20,30 часова, сада је показана и жеља да се грађани пријатно осећају док остварују своја грађанска права, у пријатном амбијенту реновиране шалтер сале. Велика захвалност иде локалној самоуправи на свесрдној помоћи. Како је сала изгледала некада а како сада можете погледати у нашој мини фотогалерији.

 

Трибина „БЕЗБЕДНА УПОТРЕБА ИНТЕРНЕТА

На иницијативу Полицијске станице Врбас а у оквиру пројекта Полиција у локалној заједници, у Врбасу је 27. априла, са почетком у 18 часова у биоскоп „Југославија“ у Врбасу у улици М.Тита, одржана трибина на тему „БЕЗБЕДНА УПОТРЕБА ИНТЕРНЕТА“.

Окупљеним родитељима и деци обратили су се Игор Јурић, оснивач Фондације „Тијана Јурић“, Биљана Грујић из Центра за безбедни интеренет НЕТ патрола, Тања Ђурашковић и Гордана Вујисић из Одељења за високотехнолошки криминалитет МУП-а Србије, и Владо Глођовић, начелник Полицијске станице Врбас.

Уз задовољство што је иницијативу за организовање трибине у Врбасу преузела Полицијска станица, Игор Јурић упозорио је окупљене младе на опасности које им прете на многим местима и позвао цело друштво да учини максималне напоре да поправи безбедност деце.
Фондација чини све на побољшању безбедности деце, и на улици и на интернету, а посебно нам је важна измена законских одредби и стварање могућности да полиција реагује одмах чим добије пријаву о нестанку детета. Закон смо унапредили, а сада нам је циљ да успоставимо и систем за узбуњивање у случају нестанка деце. Он веома брзо алармира и подиже све државне ресурсе како би се спречиле трагедије. Такође, потребан нам је и регистар несталих особа и измена Закона о кривичном поступку„, рекао је Јурић.

Биљана Грујић из Центра за безбедни интернет и механизма за пријаву штетних садржаја НЕТ патрола, позвала је младе да се не устручавају и пријаве родитељима, наставницима или НЕТ патроли све случајеве у којим се на интернету срећу са фотографијама, видео снимцима или текстовима о сексуалном злостављању малолетника и сваким другим обликом злоупотребе малолетних лица у сексуалне или порнографске сврхе.

„Сваки пут када пријавите овакав материјал механизму Нет патрола интернет постане безбедније место за вас и ваше пријатеље, спречавате да неки други корисник случајно наиђе на узнемиравајуће, недозвољене или штетне садржаје и помажете у сузбијању нелегалних радњи и злоупотребе деце“, рекла је Грујић.

 

Пројекат – заједничком акцијом против насиља

У Врбасу је у току пилот пројекат, први такве врсте у Војводини, у којем се институције и организације заједнички суочавају са социјалним проблемима, растом сиромаштва и насиљем у друштву. Тешка социјална ситуација и тренд раста сиромаштва, нису заобишли ни Врбас, који је међу богатијима у окружењу што неминовно доводи до пораста насиља, посебно насиља у породици. У току прошле године је било пријављено око 80 случајева насиља, најчешће је насиље над женама, односно у 72 одсто случајева су жртве биле жене, док је у само 8 случајева жртва била мушког пола. Малолетничка деликвенција такође представља велики проблем.

Владимир Глођовић, начелник полицијске станице, каже да је Полицијска станица Врбас једина станица на територији Војводине која примењује пројекат „Полиција у локалној заједници“ поред још две полицијске станице на територији Републике Србије.

Поред локалне самоуправе која је помогла финансијски и организационо, истиче изузетну сарадњу са локалним судом који има јединицу у Врбасу и тужилаштвом у Врбасу, као и Центром за социјални рад. Циљ је да се полицијска станица кроз разне пројекте и активности приближи грађанима и помогне локалној заједници у складу са потребама времена. За непуних годину дана од почетка имплементације програма, резултати су охрабрујући и пројекат ће наставити да се примењује током целе 2016. године. Ова сарадња је новост за Врбас, и остаје да се види какви ће бити дугорочни резултати.

Свесно ризикујући да упаднемо у замку за добијање критика да претерано хвалимо начелника Глођовића, јер је члан Синдиката српске полиције (ако је то уопште битно у целој причи, ми сматрамо да није, мада смо јако поносни на таквог члана), поновићемо још једном – рад Полицијске станице Врбас, и рад њеног начелника,господина Владимира Глођовића, за похвалу је свуда и на сваком месту. Да нам је у нашим редовима више оваквих старешина, где би нам био крај!

Шеф службе за информисање ССП
Миле Лазаревић


СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ