Skip to main content

ПОВИШИЦА ПЛАТЕ ЗА ПОРОДИЉЕ – одговори на нашу иницијативу


Средином јануара послали смо допис на неколико најважнијих адреса државне власти у Србији са захтевом да свако од именованих политичара допринесе измени Закона о финансијској подршци породицама са децом. Допис је уследио након што су наше колегинице које се налазе на трудничком или породиљском боловању остале без јануарског повећања плате, упркос томе што се држава залаже за борбу против беле куге и повећање наталитета.

Да ли је залагање државе искрено или само декларативно могуће је закључити и по томе што смо одговоре на допис добили само са две адресе. А како су нам одговорили, боље да нису ни они.

Из Министарства за рад, у недостатку храбрости да саопште истину, предочавају нам важеће законске одредбе и објашњавају зашто плате нису повећане (као да то нама није јасно), свесно заобилазећи одговор на наш захтев да ураде нешто по том питању, како те жене не би чекале још годину дана на увећање плате!

У име министра унутрашњих послова др Небојше Стефановића одговор нам пише шеф Одсека за сарадњу са синдикатима  Драгиша Анђелковић. Шта је он ту тачно написао уз велики напор исчитасмо, ал шта је писац заиста хтео да каже нисмо успели да схватимо. Не желимо да звучимо ни малициозно ни саркастично, али тако је када, као одговор на допис, добијете акт исписан у једном пасусу, у девет густо куцаних редова. Акт у једној реченици састављеној од, ни мање, ни више, него чак 114 речи!

Одговори су мање-више очекивани, а закључак суморан – држава неће урадити ништа по овом питању! Борбу против беле куге и даље ће водити осмишљавањем огавних слогана који понижавају жене, уместо да младе људе мотивишу!

Погледајте одговоре које смо добили:

Служба за информисање ССП
Миле Лазаревић