Skip to main content

Прави потез директора полиције


Београд, 03.03.2016. године, – Руководство Синдиката српске полиције подржава и жели овим путем да јавно похвали данашњу одлуку в.д. директора полиције Владимира Ребића, да, због пропуста у раду, из службе привремено удаљи начелника ПС Блаце. Ово је свакако преседан и новина коју уводи нови директор – да поред обичног полицајца, као дежурног кривца, напокон буде суспендован и неко у ланцу команде, неко од старешина.

Нажалост, трагедија се догодила, девојчица је изгубила живот, ту има и одговорности наших колега и то је нешто што се сада не може исправити, нити вратити тај млади живот назад. Али, уколико буде памети, сви заједно можемо учинити да се такве трагедије убудуће не дешавају. Савестан рад свих запослених у МУП, даља професионализација на свим нивоима јесте нешто суштински потребно и на том путу ће и директор и министар имати подршку и помоћ Синдиката српске полиције.

У изградњи  имиџа и угледа полиције у друштву не сме бити повлашћених нити заштићених. Ни на једном нивоу – од обичног полицајца па све до директора самог. А сведоци смо да у блиској прошлости то није било тако. Они који су требали да решавају проблеме, и само су били су проблем.

Остаје нам да верујемо и надамо се да ће последице осетити и неко у правосуђу, јер је непобитна чињеница да, виновник саобраћајне незгоде са смртном последицом, није адекватно санкционисан за раније прекршаје. Ма колико судије уживале статус независности у раду, у демократској држави, каквом волимо да се представљамо, та независност мора да има границе.

Желимо да верујемо и да ће директор Ребић имати сличан став и када је у питању примена члана 172. Закона о полицији – да ће полицијске службенике против који се покрене кривични поступак да удаљи до окончања тог поступка, без да им аутоматски престаје радни однос, независно од каснијег исхода, односно да ће подржати презумпцију невиности полицијског службеника, коју уживају сви други грађани Србије.

Председник ССП
Лазар Ранитовић


СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ