Skip to main content

Припремају кривичну пријаву због снимања састанка!


Поштовани господине Бјелићу,

На састанку који је иницирао Синдикат српске полиције у вези исправљања и усвајања предлога систематизације ПУ за град Београд, који је одржан 27.03.2013.године у просторијама Сектора финансија, људских ресурса и заједничких послова, по његовој изјави Вас је представљао Никола Лакетић – заменик начелника.

У тренутку када сам начинио пар фотографија учесника званичног састанка, господин Лакетић је изразио незадовољство и упитао чему и у које сврхе је фотографисан – снимљен.

Као што знате, један од основних постулата рада Синдиката српске полиције је отвореност према јавности, симпатизерима и члановима и синдиката. Сваки јавни састанак који је до сада одржан, полазећи и од министра Дачића, његових помоћника, директора полиције и других  лица у МУП је снимљен и јавно објављен, на веб сајту синдиката и на друштвеним мрежама. Од таквог принципа јавног рада овај Синдикат неће одустајати.

Протекле недеље, из више извора, добио сам сазнања да се против мене, а по налогу господина Лакетића припрема кривичну пријава због неовлашћеног снимања састанка.

С тим у вези, у обавези сам да Вас упозорим на бесмисленост таквог размишљања а камоли покушаја подизања кривичне пријаве, пре свега:

  •  Полицијски посао је јаван, и док су полицијски службеници на дужности спадају под тзв. „категоријом апсолутно јавних особа“ и у том случају приватност им није нарушена.
  •  За време обављања дужности, па и састанка, нико нема право да забрани било каква снимања, осим ако је састанак поверљивог карактера, што се регулише посебним актима или договором.
  • Јавност и више од 6200 чланова ССП имају апсолутно право да знају ко је шта говорио или како је изгледао на састанку, односно веће је право јавности да зна од права заштите приватности полицијског службеника који је тог тренутка на дужности.
  • Сваки јавни службеник па и полицијски службеник, мора да рачуна на лупу јавности управо због природе посла који обавља, у интересу те исте јавности која му обезбеђује примања и посматра његов рад, стручност и сл.

Полазећи из угла гледања и претпоставке господина Лакетића да му је снимањем била угрожена приватност, поставља се логично питање, да ли је приватност угрожена и припадницима ИЈ92 када на себи носе бежичне микрофоне и када су снимани сво време док су на дужности? Или господин Лакетић сматра да је он као високи официр изузет од закона, односно да за њега важе нека друга правила?

Синдикат српске полиције прибавио је тумачење и мишљење Службе Повереника за информације од јавног значаја и обраду података о личности у коме можете пронаћи одговор у вези снимања полицијских службеника на дужности, који Вам у прилогу достављамо.

Сматрамо да сви они који се плаше и стрепе за сваку своју јавно изговорену реч, за своје поступке док су на дужности, док представљају орган или себе лично, треба да размисле да ли ће присуствовати и узимати учешће на састанцима или јавним скуповима, односно причати на њима.

Такође, ако су гласине о подизању кривичне пријаве биле покушај застрашивања или претње, треба да знате да се активисти и финкционери ССП нису дали застрашити код много озбиљнијих покушаја, да нису поклекли и да су остваривали свој циљ у складу са позитивним законима Србије, те да ће се и у овом случају правно изборити и доказати апсурдност, нестручност и непознавање закона Ваших подчињених.

Молимо Вас да у будуће, имате у виду да је сваки састанак са представницима Синдиката српске полиције јаван, да о томе јавност може бити информисана и да ће учесници састанака бити снимани.

С поштовањем,

Председник СГ Београд
Драган Жебељан


СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ