Skip to main content

Одговор на допис – проблеми у Граничној полицији


Синдикат српске полиције, обратио се 07.02.2012.године Дирекцији полиције и указао на проблеме који су у надлежности Управе граничне полиције, односно на проблеме са терена који се односе на рад граничне полиције на терену.

Дирекција полиције, упутила нам је одговор на наш допис који можете овде прочитати:
(Да би могао прочитати документ, кликни на фотографију док не буде увеличана!)

Допис ССП који предходи одговору можете овде прочитати:

Ужице, 07.02.2012.године

Дирекција полиције
Директору Милораду Вељовићу


УРГЕНЦИЈА!


Предмет:  Проблеми у граничној полицији

Веза: наш допис 625-01-/11 од 02.12.2011.годинеПоштовани директоре Вељовићу,
Синдикат српске полиције, поред одржаног састанка,  обратио Вам се дописом од 29.08.2011.године у вези евидентних проблема полицијских службеника у Управи граничне полиције.
Писмено сте нас обавестили да је Управа граничне полиције поступила по нашем допису, али не и шта је конкретно предузето, и да ли су неки од проблема решени. У вашем допису се наводи да ће се подаци презентовати на следећем састанку, али не и за када сте тај састанак планирали, док време пролази и нови проблеми се гомилају.
Управо овим дописом желим да Вам укажем на нове чињенице а везани су за нове униформе и чамце из донације марке Зодијак.
По нашим сазнањима чамци марке Зодијак су и даље у води и ако се не возе због недостатка погонског горива и уља, истичемо да је вредност чамаца 150.000 евра по комаду. Чамци годинама труну у води јер се не возе, наступила је зима, мразови и лед. У наредних 48 часова извесно је да ће се Дунав заледити 100%, данас је залеђеност 40-50%. Управо из овог изнетог, сматрамо да се морамо понашати домаћински и бринути о средствима за рад а чамце из воде под хитно изнети на површину и прописно их конзервирати.
Што се униформе тиче, обавештени смо да су униформе за граничну полицију сашивене, али да је и даље остала пракса универзалних панталона (за лето и зиму) што је у овим климатским условима, жарких лета и јаких зима – неприхватљиво!
Истичемо да по Закону о безбедности и здравља на раду, послодавац је дужан да радницима обезбедити адекватну униформу и заштитна средства за рад. Сматрамо да полицијским службеницима који врше патролу по терену, граници и граничним прелазима, ове панталоне, не могу да при екстремним температурама заштите здравље.
Несхватљиво је и то, да је Дирекција полиције прихватила овај предлог, и да није учинила ништа да се људство заштити од екстремних температура. Некада, је постојала плава маскирна униформа, зимска и летња. Зимска униформа је имала и посебан додатак у виду конфлинског улошка за панталоне. ПЈП на административној линији са КиМ је користио специјалну униформу од горатекса, која се облачила преко постојеће униформе како би заштитило полицајце на терену и по зими и киши. Да ли је Управа граничне полиције тако нешто предвидела за своје чиновнике који обезбеђују државну границу?
Посебно чуђење изазива и одлука да се уместо зимске капе која би морала да прекрива уши, одабрао универзални качкет!
Сматрамо да Дирекција полиције, која представља послодавца, мора да учини напор и људима омогући задовољавајуће услове за нормалан и безбедан рад, пре свега водећи рачуна о безбедности и здравље на раду.
У противном, довешћемо запослене у ситуацију да се разбољевају, одсуствују са посла или чак у најгорем случају задобију професионална обољења која могу да изазову и трајни инвалидитет.
Позивајући се на Закон о доступности информација од јавног значаја, молимо Вас да нам доставите комплетну документацију у вези нове униформе УГП, као и правилник којим је она регулисана.
С поштовањем,
Председник синдиката
Глишо Видовић


СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ