Skip to main content

Проглас Синдиката српске полиције


socijalaКолеге, браћо и сестре,

У четвртак 23. Јануара 2014.године тачно у 11.00 часова радништво Србије мора солидарно да на један сат заустави Србију! То је тренутак када ће се видети сва снага са којом српски синдикати располажу. То је тренутак када се полаже камен темељац заједништва, слоге и јединства тако неопходног српској синдикалној сцени. Зауставићемо Србију да би нас властодршци чули и озбиљно схватили у нашој намери да радници Србије неће бити робови и да нисмо таоци промашених  политика претходних и садашње владе.

Синдикат српске полиције, удружен у Српском синдикалном фронту очекује да ће овај Протест резултирати  заустављањем свих владиних  активности везаних за измене Закона о раду, штрајку, стечају и приватизацији. Ови закони могу и биће реформски, под условом да њихову садржину потврде и српски синдикати окупљени око Српског синдикалног фронта.

Да би се то десило Србија 23. Јануара 2014.године мора да стане и утихне. Та тишина ће бити јача и чуће се боље и даље него рика лава. Тај лав,  то смо сви ми који данас солидарно, братски стојимо са нашим колегиницама и колегама раме уз раме у заглушујућој тишини која претходи олуји.

Та олуја која нам прети донеће на улице градова по Србији гладне, осиромашене, болесне и незапослене грађане који ће удружени са оним радницима који од свог рада не могу да живе, преживе или издржавају породице очистити ову накарадну политику коју спроводе неколико партија бринући искључиво за сопствене интересе.  Док народ гладује, они себи не умањују привилегије, они говоре о реформама док се на њих такве реформе не односе. Они чине све да поделе грађане, синдикате, младе, да створе анимозитет радника из привреде према радницима у државним службама или услужним делатностима. Они чине све да заваде грађане Србије да би њима лакше управљали.

Ако вас они који хоће да будемо завађени и подељени питају: Чији сте? Реците „Своји смо“, зар не видиш слепче, после деценија подела и раскола поново смо своји!

Као своји, солидарно уједињени у заједничкој муци, ми тражимо да се под хитно реше питања која се односе на проблеме:

  • Законитог и трајног решење статуса полицајаца из АП Косово и Метохија, односно омогућавање наставка рада заинтересованима у полицији Републике Србије.
  • Закониту исплату Социјалне помоћи у висини десет хиљада динара која ће се имплементирати у плату;
  • Редовну исплату накнаде за путовање;
  • Исплату јубиларних награда за 2014.годину ;
  • Хитну набавку униформе и опреме за рад;
  • Решење статуса Полицијске бригаде и ИЈ92 кроз усвајање измене Систематизације;
  • Формирање Централне психолошке службе Министарства са изменама Закона о полицији и изменама Систематизације МУП-а;
  • Формирање комисије за утврђивање лошег рада или криминалних активности високих старешина и функционера у МУП.
  • Промену радног времена у седишту Министарства од 07:30 до 15:30 часова.

СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ