Skip to main content

Први састанак са министром Стефановићем


sl 2Београд 01.05.2014. – На позив министра Небојше Стефановић одржан је радни састанак са представницима синдиката који делују у Министарству унутрашњих послова Републике Србије. Синдикат српске полиције представљао је Драган Жебељан члан Главног одбора и портпарол Синдиката.

Министар Стефановић је у уводној речи поздравио присутне синдикалце и захвалио им се  на присуству састанку и ако је 1. Мај Празник рада. Он је рекао да вредно и марљиво ради и да жели да се што пре упозна са свим јединицама и проблемима које је наследио. Радећи од јутра до мрака,  он истиче да је посетио ПУ за Град Београд, Интервентну јединицу, а данас ПС Савски Венац и ПС Земун. Министар је истако да жели да са свим синдикатима буде у добрим односима и да ће се трудити да гаји партнерски однос како би сви на крају, једног дана, били задовољни.

Лукић Велимир – председавајући председништва Независног синдиката Србије, објаснио је да Синдикални Фронт није формиран против министра већ је фориран како би заштитио интересе радника и како би се лакше дошло до решења проблема током преговора. У свом излагању Лукић се осврнуо и на изјаве министра Стефановића дате медијима у којој се оптужују синдикалци за које се наводи да имају енормно високе плате и да не долазе на посао и затражио је од министра коментар.

Небојша Стефановић – Замолио је све присутне синдикалце да не наседају на медијске провокације и текстове који су се ових дана нашле у медијима.  Он је рекао да то није његов стил и начин изражавања а да медији тако бомбастичним речима и драматизацијом желе да повећају тираж и продају новине.

Драган Жебељан – члан ГО и портпарол ССП, рекао је да може да препозна медијску кампању и спиновање јавности и замолио министра да учини све што је у његовој моћи да се такви малиоциозни текстови не пласирају и не налазе у јавности. У прилог томе Жебељан је навео постојање Републичког савета за штампу преко кога је могуће реаговати уколико медији погрешно пренесу министра или било кога другог. Жебељан је такође изнео став да многе непроверене информација из Министарства „цуре“ и да је неопходно да се одлив информација спречи. Предложио је сачињавања упутства или правилника који ће полицијске службенике на то обавезати. Такође, изнет је став да Синдикат српске полиције неће пласирати негативне текстове у јавности све док се води дијалог и док се може наћи решење за столом.

Сви синдикални активисти били су једногласни да се не сме дирати у социјална давања запосленима и да се мора наћи одговарајуће решење за путне трошкове.

Министар је обећао да ће учинити све што је у његовој моћи да побољша материјални статус полицији, да се набаве униформе, опрема и возила. Он је истакао да је недопустиво да полицајци бивају повређивани на дужности и да држава мора да то спречи. Његов план је да почне разговоре са Министром правде и предочи му лошу судску праксу која не иде у прилог оштећеним полицајцима. Такође, министар је навео пример Војске Србије у решавању путних трошкова или изнајмљивање станова, и да ће се на том решењу радити у будућности.

Министар је обећао да ће што пре започети неопходне реформе, пре свега да је већ начинио кораке у ограничавању коришћења службених аутомобила на лично задужење, дао је лични пример тако да се вози једним старим аутомобилом без додатне пратње. Средства за репрезентацију не користи, односно сам плаћа своје рачуне за храну и пиће и др. за разлику од предходних министара.

 Током излагања представника Синдиката српске полиције, министра смо упознали са следећим темама које се под хитно требају решавати:

  Описи радних места у Министарству не постоје;

  1. Акт о процени ризика није донет;
  2. Потребна је реорганизација Централне психолошке службе Министарства;
  3. Боље и транспарентније осигурање запослених;
  4. Кадровска политика у МУП је катастрофална;
  5. Неопходна је измена и дорада Систематизације уз активно учешће синдиката;
  6. Лоша политика набавке службених возила, посебно осврт на возила Полицијске бригаде;

Сви присутни су се сложили да има места уштедама и да се уштеде могу пронаћи из унутрашњих извора, наплатом пружања услуга и добрим финансијским планом.

Блажо Марковић – председник Београдског синдиката полицајаца и полицијских старешина сматра да до уштеда може доћи тако што ће се неке службе у Министарству распустити или укинути. Као пример навео је Управу за послове исхране и смештаја (УПИС) која би по његовим речима требала да буде укинута.

Уз дужно поштовање према ставу колеге Блаже Марковића, Став Синдиката српске полиције је сасвим супротан. Ми сматрамо да је много јефтиније и корисније да се УПИС реформише и добро опреми јер је много јефтиније да храну и пиће као и услуге смештаја обезбеђујемо из интернеих извора него да то препустимо некој или неким спољној фирми која ће желети само профит и зараду и да ће на тај начин услуге поскупети. Такође, посао синдиката је да учини све да заштити своје чланове и запослене од отпуштања и губитка посла а не да такав став заступа. Многе колеге и колегинице из УПИСа годинама раде тај посао, многе су изгубиле здравље и професионално оболеле радећи као логистика полицији и ССП ће се свим снагама борити да се служба модернизује и опреми у корист свих нас корисника услуга.

Што се тиче путних трошкова и наставка плаћања социјалне помоћи запосленима, министар још увек немам никакве податке од Сектора финансија с обзиром да извештај није готов и да је министар тек три дана на тој функцији. Он је обећао да ће учинити све да се социјални положај запосених побољша у складу са расположивим средствима.

Велимир Лукић је појаснио министру да је добијање социјалне помоћи само компромисно решење и да је праведно с обзиром да се ПКУ не поштује у целости као и Закон о полицији који регулише област плате.

Сви синдикати су заузели једногласан став да је неопходна набавка униформе и опреме и да је недопустиво да се прекине са социјалним давањима или да се размишља о смањењу плате и да ће уколико се то деси доћи до штрајка запослених.

Блажо Марковић је изнео опаску да он најбоље зна како се штрајкови организују и да је добар у томе.

Генерално, утисак са првог састанка је позитиван. Присутни синдикалци су колико се могло видети задовољни излагањем министра, ставови су нам скоро идентични и очекујемо добру сарадњу.

Колеге из других синдиката су биле конструктивне и цео састанак је текао у најбољем реду и позитивној атмосфери. Стицао се утисак као да су сви из једног синдиката.

Састанку није присуствовао представник Полицијског синдиката Србије.

Састанак је трајао од 14 до 16 часова.

 Служба за информисање
Драган Жебељан


СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ