Skip to main content

Прво утврдити одговорност, процесуирати па тек онда смењивати!


Поводом данашње изјаве Државног секретара Вање Вукића, Синдикат српске полиције издаје саопштење:

Комисија која је замишљена да контролише рад руководиоца у Министарству унутрашњих послова имаће смисла једино ако у њеном раду буду укључени представници невладиног сектора који се баве овом облашћу, Скупштинског Oдбора за безбедност и пре свега представници синдиката у МУП-у.

Јавност је упозната да у Министарству постоје одређени кадровски проблеми, да влада непотизам, полтронизам, нестручност, корупција а пре свега нетрпељивост између одређених управљачких структура и високих руководиоца. Замисао да се формира интерна комисија сачињена само од лојалних лица у Дирекцији и Кабинету неће дати задовољавајуће и чисте резултате. Да се у овом случају не би потврдила свима позната прича, да ако желиш нешто са сакријеш или опереш, формирај комисију. Зато, уколико комисија не буде радила транспарентно, постојаће сумња и бојазан да одређена лица у комисији раде пристрасно, нагињући на ону страну према онима који су их делегирали.

Као Синдикат до сада нисмо имали добро искуство са притужбама и пријавама поднетим Београдском одељењу за контролу законитости у раду, Бироу за притужбе и жалбе у Кабинету министра и Сектору унутрашње контроле.  Наиме ни једна притужба и представка није оцењена као оправдана и основана, нису подизане дисциплинске нити кривичне пријаве, с обзиром да смо се притуживали на лица на положају или на старешине. Шта више, приликом испитивања случаја, са оштећенима нико није разговарао, већ се по аутоматизму веровало том лицу на кога је притужба упућена, или руководећем раднику.

Највећи проблем у Министарству је тај да се уместо подизања дисциплинских или кривичних пријава лица једноставно смене са положаја. Тако за своје пропусте или нестучност у МУП-у никада нико није одговарао. Такви људи који се смене са положаја, се ротирау у круг, или одлазе на више позиције. Један од таквих примера је и случај генерала Братислава Дикића који је смењен без доказане кривице и постављен на место заменика директора полиције с обзиром да законски не постоји друго решење и радно место за оне људе који су на руководећим функцијама и имају генералске чинове. С обзиром да је наш министар у протеклим годинама скоро свим начелницима Управа у седишту поделио генералске чинове долазимо до великих проблема, шта радити са тим људима и где их распоредити.

Велики проблем ће се десити ако се жели смена неких нових генерала у полицији, законски а и по пресуди Уставног суда, не постоји могућност да им се чин одузме док по новом решењу о распоређивању радник мора задржати сличан ранг руковођења или командовања. Управо то је одговор свима онима који су се питали зашто је господин Дикић распоређен на место помоћника директора полиције.

Управо због тога, треба престати са досадашњом праксом смењивања неподобних већ се концентрисати на доказивање пропуста у раду или нестручног рада, или чињења кривичних дела. За тако нешто мора постојати одговорност и такви људи требају да одговарају, наравно ако постоје сви законски елементи у доказном поступку.

 Шеф службе за информисање и портпарол
Синдиката српске полиције
Драган 
Жебељан

Београд, 11.08.2013.год.

Државни секретар у МУП Вања Вукић, у изјави агенцији Бета, најавио да ће бити проверен рад начелника свих полицијских управа у Србији.

У наредном периоду биће формирана комисија од представника Дирекције полиције, кабинета министра и других организационих јединица која ће контролисати рад начелника, казао је Вукић и додао да ће он лично са колегама из Дирекције обићи неке полицијске управе, међу којима и управу Београду, да види који су проблеми у функционисању.


СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ