Skip to main content

ПУ Врање – Масовно кршење права запослених!


1

Делегација Синдиката српске полиције на челу са новоизабраним председником Лазаром Ранитовићем, у чијем саставу су били и генерални секретар ССП Драган Ристановић, члан ГО ССП Срђан Јовић и председник РЦ Врање Стојчић Зоран, кренула је у свој први радни задатак и обишла организационе јединице у оквиру Полицијске управе Врање. Имали су заистапуно тога да виде – исти проблеми муче све запослене, без обзира да ли раде у Сурдулици, Владичином Хану, Бујановцу, РЦ ГП према Републици Македонији и слично. А то је неусклађено вођење станичних евиденција, прековремни рад и вишак сати које запосленима не исплаћују, нити им одобравају слободне дане. А у великој мери је заступљено непоштовање основних одредби из ПКУ за полицијске службенике. Заједничко за све средине је и то да су запослени до нашег доласка и разговора са њима већим делом давали подршку једном репрезентативном синдикату, чији активисти нису оправдали поверење колега, јер на проблеме нису адекватно реаговали – нису могли или хтели да их решавају.

ПС Владичин Хан – У  10,00 часова одржан је састанак са запосленима где смо у разговору са њима дошли до информација да се већ неколико година станичне евиденције не воде у складу са Упутством, тиме се упорно крше основна права запослених,  ћути се и гура „под тепих“ и чека да се само од себе реши. Неће се решити само од себе, већ ће ССП учинити све што је могуће да реши и помогне запосленима у овој станици да се испоштују њихова основна радничка права.  Упознати смо са ситуацијом где се запосленима у неким случајевима одређују смене од 07 до 02 ујутру, па онда после само пар сати поново од 07-15 часова. Већина њих ради прековремено без издавања налога за прековремени рад, остварују вишак сати који им се не плаћају, а  прерасподела радног времена се не врши. Председник ССП Лазар Ранитовић је обећао да ће се он лично заложити да ће најкасније за два месеца овај проблем који је настао самовољом појединаца у ПС Владичин Хан или у ПУ Врање бити решен и позвао све колеге и колегенице да се њему јаве ако уоче још кршења Закона о раду и ПКУ.

ПС Бујановац – У 11,30 часова одржан је састанак са Начелником ПС Бујановац Драганом Величковићем који је похвалио рад ССП и дао подршку у даљем раду. Сложили смо се да се ПС Бујановац, као и ПС Владичин Хан налазе у истој ситуацији: Због превеликог броја полицијских одељења, пунктова, прелаза уз мањак људства, како безбедност грађана и имовине не би била доведена у питање, принуђени су да своје запослене ангажују у такозваним „међусменама“ где им се у току месеца по неколико пута „узимају“ слободни дани и на тај начин долазе до вишка радних сати у просеку преко 20 по запосленом у току месеца.  Начелник је изнео податак да на свака три месеца ка ПУ Врању шаљу редне листе свих запослених где  је јасно наведено колико смена и сати су радили, али да је став ПУ Врање да се прековремени рад и вишак радних сати не плаћа. А слободне дане не могу дати јер не могу покрити све позиције. Ту су највише оштећени запослени. Начелник ПС Бујановац је похвалио активност Председника РЦ Врање Стојчић Зорана а која се тиче решавања овог проблема са прековременим сатима и слободним данима.  Сложио се да је веома тешко да он сам реши тај проблем, већ да очекује да ћемо и даље сарађивати и вршити притисак на послодавца да се уради нова безбедностна процена, размотри укидање појединих Полицијских одељења и да полазници заснивају радни однос у ПС Бујановац. Председник ССП Лазар Ранитовић је пренео начелнику да у већини организационих јединица у ПУ Врање имају исти проблем и обећао да ће се и он заложити за његово решавање. На предлог Зорана Стојчића да се због незадовољства запослених који путују чак по 50 км до радног места повећа радно време позорничке делатности од 7 на 8 сати, у сменама – два прва, два друга, два трећа, па онда ПД и НО, где ће се круг сводити на само 8 запослених, уместо досадашњих 10 где су се преклапале смене, Начелник је обећао да ће размотрити овај предлог и да нема лично ништа против тога.

ПС Прешево – У 13,30 Одржан је састанак са командиром  ПС Прешево Савић Гораном који је изнео информације да је у последњих неколико месеци велики прилив илегалних миграната, да покушава и поред неисправних возила и мањка људства да организује рад тако да запослени не буду ускраћени за оно што им по ПКУ следује, али да се у тој гужви јави по нека грешка коју он касније исправи. Члан ГО РЦ Врање Дејан Тасић се сложио са овим и додао да са командиром имају одличну сарадњу која се тиче расподеле радног времена међу запослене и да се до сада нико није жалио за вишак радних сати и прековремени рад.

РЦ ГП према Републици Македонији – У 12,30 делегација ССП је обишла просторије где  бораве ангажовани полицијски службеници који пружају испомоћ. Затекли су једну велику лимену гаражу, у којој се налазе импровизоване спаваоне у којима даноноћно бораве запослени. Услови – нехумани. У 21. веку смо доживели да у спаваонама не постоји тоалет нити пијаћна вода, већ се запослени сналазе како знају и умеју. Улазе у друге зграде ради употребе тоалата. Услове рада можете видети на сликама, као и у тексту који смо пре десетак дана и објавили. Такође смо дошли до исте проблематике: лоше вођење станичних евиденција где запослени имају прековремене сате који се не евидентирају. Председник ССП Лазар Ранитовић је обећао да ће на састанку са начелником Управе граничне полиције Миленком Божовићем изнети ове податке.

Прихватни центар за азиланте у Прешеву – У 14,30 од стране Председника ССП Лазара Ранитовића уручена је донација синдиката запосленима – дезинфекциона средства, хируршке рукавице и маске, сапуни, течности и остала средства у вредности од 25.000 динара за чију куповину је ССП издвојио 5.000 динара а остатак је у роби донирао Хигијенски Завод Ужице и Хипермаркет „Златни траг“ из Лесковца. Делегација је обишла просторије у коме запослени раде, а које такође не испуњавају основне услове за рад. Једна велика хала у коме се једна до друге налазе све линије рада и у којој се у сваком тренутку налазе много илегалних миграната. Ступљено је у контакт са руководиством Прихватног центра – Начелником РЦ БиХ Шапоњић Душком коме је све ово пренето.

На крају посете Врању, у 16,00 часова одржан је састанак са руководством РЦ Врање где су од стране Председника и генералног секретара активисти  похваљени за досадашњи рад, где је акценат стављен на ангажовање, инцијативу и понуђено решење за „прављење распореда за два дана унапред“ која је потекла од њих и дате смернице за даљи ради и унапређење ССП, бољег статуса како чланова, тако и свих запослених.

Слике са данашње посете и донацију руководства ССП можете видети ОВДЕ

 

Служба за информисање ССП
Зоран Стојчић


СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ