Skip to main content

Радио Нови Сад: Ана Томашевић о протесту полиције


Нови Сад, 16.02.2016. године, – Председница Регионалног центра Нови Сад, Синдиката српске полиције, госпођа Ана Томашевић, била је гост радио емисије „Безбедост грађана“ на јавном сервису, тачније на радију Нови Сад. У полусатној емисији исцрпно је објашњавала разлоге незадовољства полицијских службеника и непосредни повод за организовање уличног протеста испред зграде судова и тужилаштава у Новом Саду.

Подсећамо вас да је ССП организовао протест 6. фебруара у „пет до дванаест“, на ком се окупило неколико стотина полицајаца протествујући против благе казнене политике судова према нападачима на полицајце! Протест је изазвао огромну медијску пажњу и наишао на одобравање и општу пордшку и јавности и скоро свих грађана Србије.

Снимак гостовања Ане Томашевић на радију можете преслушати на следећем линку:

Радио Нови Сад – гост Ана  Томашевић

Између осталих, морамо рећи, добрих питања које је поставио водитељ емисије, Томашевићка је дала одговоре и на следећа два која су изазвала поприличне недоумице у српском друштву:

Ко је затајио у систему безбедности?

У нераскидивом кругу„ ana tполиција-тужилаштво-судови“ било кода затаји систем неће функционисати, односно некако ће храмати, посртати, као што је то данас случај. Прецизан и потпун одговор ко је ту затајио, превазилази моје компетенције, морао би бити заснован на дубокој и свеобухватној анализи, али је свима нама јасно да ту нешто не штима. Ја само могу пренети лични осећај и оно што што већина колега мисли – ми нисмо заштићени у довољној мери! Мислим и да нема довољно сарадње на тим микро везама полиција-тужилаштво и тужилаштво-суд, као данема искреног разумевања. Стиче се утисак да нисмо на истој страни, јер ако тек сваки шести нападач на полицајца заврши у затвору јасно је да суд нас не доживљава као гаранта безбедности државе, као неког ко и њих штити. Једноставно полицајци имају осећај да су незаштићени и препуштени сами себи.

Да ли сте разговарали и имате ли подршку министра или директора?

Ми смо сасвим свесни да се оваква питања на улици не могу трајно решити, већ само алармирати јавност и натерати на разговоре они са којима морате разговарати. Због тога смо послали иницијативу за састанак највишим правосудним органима. Јасно је и да синдикат нема ни снаге ни довољно утицаја да то сам изгура до краја, а то није ни природно. Природно је да се за нас заложе министар и пре свега директор полиције, те смо се стога обратили и њима и затражили хитне састанке ради договора око наредних корака јер се ми овде нећемо зауставити. Нажалост, некоме изненађујуће а некоме и сасвим очекивано – било каква реакција са тих адреса је изостала. Још увек немамо ни одговор на захтев а камоли уговорен састанак. Просто је невероватно да ти људи нису препознали за шта се ми боримо, за шта се залажемо. Као да их не занима или им није у интересу безбедан и заштићен полицајац. Полицајац који на терену не оклева у интервенцији и хапшењу криминалца, полицајац који зна да неко о њему брине и штити га! Волела бих да грешим и да ће нас они ипак позвати, али како протиче време све мање верујем у такво нешто. У зависности од тога руководство синдиката ће и испланирати наредне кораке.

Служба за информисање ССП
Миле Лазаревић

 


СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ