Skip to main content

Развојни пут командира Здјелара


На јавној Фејсбук страници једног репрезентативног синдиката свој тренутак славе потражио је и командир мале станице граничне полиције. Командир непознат широј јавности по неким својим резултатима рада или унапређењу службе, али врло добро познат по својим крајње дискутабилним поступцима.

15577724_10211082380476876_636197532_n
Командир Здјелар

Због свог непрофесионалног рада био је предмет и дисциплинских али и прекршајних и кривичних поступака. И док је у дисциплинском поступку, наравно, заслугом својих старешина заштићен и ослобођен застаревањем вођења поступка, пред грађанским судовима је имао мање среће. Оглашен је кривим за кривично дело и изречена му је новчана казна јер је колегиницу, самохрану мајку, називао олошем и криминалцем.

Некада страшан...
Некада страшан…

Но, осуда за кривично дело није била довољна да га огласе неподобним за руководеће радно место и склоне га са грбаче полицајцима већ га је његов претпостављени, начелник Регионалног центра граничне полиције, штитио на сваки могући начин. Прекоредно га слао на терен, уз дневнице у висини од 2.500 динара, сваког месеца га награђивао увећањем коефицијента плате од по 20%, те му тако олакшао плаћање казне од неколико стотина хиљада динара.

Данас му ова боље пристаје!
Данас му ова боље пристаје!

Спомињало се ту тражење распореда месечног циклуса колегиницама, гађање пикавцима и паклицама цигарета подређених, повлачење за уши полицајаца… Можете ли и замислити какво је „уживање“ било радити под командом таквог руководиоца? У време трајања кривичног поступка претио је оштећеној али и сведоцима па је за то добио само прекршајну пријаву од свог начелника. Зашто га је штитио остаје непознато али срећом тај начелник, више нема прилике да било чији нерад и безобразлук штити.

Када је ССП извукао господина Здјелара из анонимности и упознао руководство Управе граничне полиције о свим његовим неделима и срамотним поступцима истом је понуђено да се сам склони. Било где. Али нико га неће, писао је молбе за неколико организационих јединица и свуда је добио исти одговр „Не, хвала!“. Шта нам то говори о командиру Здјелару?

И сада он јавно иступа и наше активисте у Шиду али у целом синдикату назива монструмима?! Одакле му само храброст? Или је то ипак потез огорченог, пораженог човека?

Кад је већ кренуо да се јавно оглашава, ми му нудимо прилику и да јавно одговори на неколико питања:

  • Да ли је тачно командире Здјелар да је у вашој станици било неких кривичних дела за које сте знали ал ћутали, па чак и прикривали?
  • Да ли је било противправног коришћења одузетих возила, која су на чувању у вашој јединици?
  • Да ли је било неких крађа, тужби и одштета приватним лицима поводом крађа на тим возилима?
  • Да ли је рад ССП на обелодањивању ваших пропуста разлог да нас називате монструмима?
  • Да ли је наш активиста зао јер штити колеге од ваших поступака?
  • Да ли заиста мислите да ћете спас од дисциплинских и судских поступака наћи на ФБ страници неког, било ког синдиката?

Не знамо да ли је одговор на сва ова питања „Да“, немамо све доказе, али знамо да ваши поступци, командире Здјелар, говоре о вам као човеку и као руководиоцу. Нашим колегама „монструмима“ дајемо пуну подршку, ваши иступи су највећа мотивација за даљи рад и знак да смо на правом путу. Част нам је што су ти „монструми“ баш наши активисти!

Вама, командире Здјелар, поручујемо да ће цело руководство ССП бити још већи „монструм“ према вама. Заслужили сте. Ништа лично, наравно, бићемо такви према свима који мисле да могу полицајце гађати, ћушкати, понижавати и вређати. А оне који раде по закону, поштујући правила службе и кодекс полицијске етике увек ћемо подржати и помоћи им.

О елементарном кућном васпитању нећемо овог пута, јер је то за неке прекасно.

Фотографије Николе Здјелара, на којим је он лично, као и његови коментари, преузете су са јавно доступних ФБ профила и страница. У  прилогу испод текста дајемо вам на увид и пресуду којом је оглашен кривим, као и иницијативу за покретање дисциплинског поступка:

Председник ССП
Лазар Ранитовић


СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ