Skip to main content

РЕГРЕС: Само дим ил’ има и ватре? Запослени заслужују одговор!


Београд, 6.3.2018 – Председник ССП Лазар Ранитовић упутио је јуче допис министру унутрашњих послова, господину др Небојши Стефановићу позивајући га да званичним саопштењем потврди или демантује гласине које појединци шире међу запосленима, а које се тичу исплате регреса и топлог оброка.

Овакво саопштење је неопходно посебно имајући у виду обим и брзину гласина које се шире и степен узнемирености и конфузије које изазивају међу запосленима.

Од министра се тражи и да се запослени упознају да ли се прелази на систем исплате плате 1. и 15. у месецу, а с обзиром на то да је први део фебруарске плате исплаћен, без најаве, 2. марта, тј. осам дана раније у односу на више година устаљен систем исплате – 10. и 25. у месецу. Ово је посебно значајно с обзиром на то да термин исплате плате чини огромну разлику свима који су задужени код банака или који плаћају станарину, а што је већина запослених у Министарству.

Овом приликом запослене подсећамо да је пре извесног времена пропуштена прилика да се колективним преговарањем исплата регреса и топлог оброка утврди посебним колективним уговором као обавеза послодавца. Уместо тога, потписано је само продужење важења постојећег ПКУ на годину дана. На тај начин потписник, онај који се представља заштитником запослених, није ни покушао да се за ово право запослених избори.

Допис преносимо у целости:

Република Србија
Министарство унутрашњих послова
Кабинет министра
— министру, др Небојши Стефановићу

 

Поштовани,

Позивам Вас да што хитније издате званично саопштење у којем ћете потврдити или демантовати гласине које се шире међу запосленима.

Реците јасно и гласно свима нама да ли је и колико реална прича у вези са регресом и топлим оброком који Министарство наводно планира да исплати.

Објасните нам зашто је први део фебруарске плате исплаћен, изненада и без најаве, у петак 2. марта? Реците нам када ће бити исплаћен други део плате за фебруар  – по устаљеном ритму 25. у месецу или заиста прелазимо на систем исплате 1-15, па ће исплата бити раније извршена? Ово је посебно значајно с обзиром на то да термин исплате плате чини огромну разлику свима који су задуженим код банака или који плаћају станарину, а што је већина запослених у Министарству.

Сматрам Вас одговорним човеком на одговорном месту, стога је неопходно или да саопштите да ће Министарство запосленима уистину започети исплату регреса и топлог оброка или да то одлучно демантујете и тако спречите злонамернике да шире гласине и изазивају лажну наду, али и панику међу запосленима.

Запослени у МУП савесно и одговорно обављају врло захтевне послове и најмање што заслужују јесте то да од свог министра добију правовремене и поуздане информације!

С поштовањем,

Председник ССП
Лазар Ранитовић

Dopis ministru – topli obrok, regres, plata