Skip to main content

Сандра и Круник – то су срца два


Сви се, сигурно, сећате да смо својевремено писали о набавци обуће за униформисане полицијске службенике и да смо тада, поред фирме „Гепард“ из Новог Сада, која је лажирала  контролисање квалитета од стране новосадске фирме „Alpha“ d. o. о.  (да вас подсетимао- ова фирма уопште није лиценцирана за контролу квалитета овајквих артикала ове врсте) помињали да је одређено количина, кроз поступак јавне набавке, купљена од фирме „Круник“ из Београда која је 2013. године имала само једног запосленог, а да је уз одређену количину ишла декларација са називом фирме „Sandra-Corpico“ из Пожаревца. Вероватно се сећате да смо тада нагласили да нисмо успели да на званичном сајту Министарства пронађемо податак о учешћу ове фирме у поступку јавне набавке у току 2014. и крајем 2013. године, али да смо дозволили могућност да је то последица наше недовољне концентрације.

О свему смо благовремено упознали руководство Министарства, а од стране државног секретара г. М. Миличковића смо недавно обавештени да је „случај“ предат Служби унутрашње контроле и да ћемо о резултатима истраге бити благовремено обавештени.

И без наше посебне намере, ‘оће нас неке нове информације у вези са наведеним, па тако долазимо до сазнања да је „Круник“, највероватније, био само посредник за продају обуће фирме „Sandra-Corpico“, а на то упућују следеће чињенице:

  • Теренска чизма за „све нормалне временске прилике“ – на кутији налепница са називом фирме „Круник“ д.о.о. из Београда, у самој чизми – на месту где належе пета, још једна мања налепница са називом исте фирме, а на предњој, горњој страни језика чизме утиснут назив фирме „Sandra“ и испод тога, мањим словима- „korpiko“.

Без уласка у процену квалитета обуће, мишљења смо да је институција јавне набавке на овај начин још једном изврнута руглу и и да, у конкретном случају, иако је можда и испоштована процедура, иако је испоштовано слово закона, није испоштован његов дух.

Готово је невероватно да Служби унутрашње контроле треба толико времена да утврди да ли је било пропуста у набавци обуће не само од ове фирме, већ и од новосадског „Гепарда“!!! И не само у случају обуће већ и у процесу јавне набавке осталих делова униформе. Колика је провизија тог једног запосленог у фирми „Круник“ није нам познато, али је чињеница да нам из Министарства свакодневно одговарају да нема новца за испуњавање обавеза према запосленима, а да се, са друге стране, пуне џепови тамо неких „пријатеља“, да се за Пожаревац ишло обилазницом преко Врачара а не директно ауто-путем.

Убеђени смо да случај није толико компликован, већ да су разлози за његово одуговлачење неке друге природе.

Да бисмо дали мали подстицај СУК-у поделићемо са вама и са њима писмо директора фирме „Alpha“ d. o. о из Новог Сада којим нам је јасно рекао да је име његове фирме злоупотребљено од стране „Гепарда“, те и потврдио наша претходна сазнања да његова фирма није лиценцирана за контролу квалитета производа „из области текстила, коже и обуће…“.

Ако коза лаже – рог не лаже.

Служба за информисање ССП