Skip to main content

Саопштење поводом утапања полицајаца


Синдикат српске полиције (ССП) шокиран је вешћу да је колега Саша Ђорђевић (31), радник Управе граничне полиције јуче у току рада на чамцу, нестао у таласима Дунава. На жалост, основано се сумња се да се утопио. И поред великих напора колега, тело још увек није пронађено.
Наш синдикат се до сада више пута јавно оглашавао и указивао на проблеме које имају радници полиције који делатност обављају на чамцима.
Иако сваки пут на сахранама настрадалих и убијених полицајаца челници Министарства и полиције истичу како је људски живот непроцењив, Министарство унутрашњих послова још увек није решило проблеме са којима се полицајци сусрећу, правдајући се недостатком новца.
Управо због тога, питамо се, шта је држави јефтиније, доношење правне регулативе у вези заштите на раду, набавка адекватне заштитне опреме или неко сматра да су јефтиније сахране и високе одштете које се исплаћују породицама настрадалих?
И док се наши руководиоци из врха Министарства возе у скупим и луксузним аутомобилима и џиповима, путују свуда по свету специјалним летовима и авионима, седе у топлим канцеларијама угађајући себи и људима из свог окружења, стиче се утисак да су запослени препуштени сами себи.
Више пута до сада Синдикат српске полиције, покретао је тему безбедности на раду, недостатка описа радних места, недостатка процене ризика за радно место,  недостатка адекватне униформе и опреме. Од искреног обећања послодавца да ће се ови проблеми решити, у протеклих годину дана ништа се није променило.
Полицајци и даље патролирају у чамцу без кабине, носе униформу и опрему која није прилагођена раду на чамцима, немају курсеве из пружања прве помоћи, немају обуку из гађања ватреним оружјем са чамаца и др.
Неке колеге због недостатка правне регулативе у МУП која се односи на заштиту и безбедност на раду не користе заштитну опрему, с обзиром да ничим није прописана, није набављена, или јој је истекао рок трајања.
Униформа, чизме, опасач и оружје коју користе на чамцима је непрактична, веома тешка и упија велику количину воде тако да полицајац који упадне у воду а на себи нема заштитни прслук, нема никакве шансе да преживи.
Да би у будућности заштитили животе полицајаца на чамцима, неопходна је хитна набавка специјалне лаке униформе која је неупијајућа и лакша је од од воде, адекватних патика уместо чизама, кратких панталоне за лето уместо дугих, опасача од балистичког платна уместо од коже, лакшег пиштоља од композитног матерјала (нпр. Глок) уместо тешког металног ЦЗ99. који тренутно дуже.
Број: 112и/012
Београд, 28.08.2012.год.
Повезане вести:  РТС – Удавио се полицајац у Дунаву
Пресс – Речна полиција има само један чамац
 


СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ