Синдикат српске полиције (ССП) шокиран је вешћу да је колега Саша Ђорђевић (31), радник Управе граничне полиције јуче у току рада на чамцу, нестао у таласима Дунава. На жалост, основано се сумња се да се утопио. И поред великих напора колега, тело још увек није пронађено.
Наш синдикат се до сада више пута јавно оглашавао и указивао на проблеме које имају радници полиције који делатност обављају на чамцима.
Иако сваки пут на сахранама настрадалих и убијених полицајаца челници Министарства и полиције истичу како је људски живот непроцењив, Министарство унутрашњих послова још увек није решило проблеме са којима се полицајци сусрећу, правдајући се недостатком новца.
Управо због тога, питамо се, шта је држави јефтиније, доношење правне регулативе у вези заштите на раду, набавка адекватне заштитне опреме или неко сматра да су јефтиније сахране и високе одштете које се исплаћују породицама настрадалих?
И док се наши руководиоци из врха Министарства возе у скупим и луксузним аутомобилима и џиповима, путују свуда по свету специјалним летовима и авионима, седе у топлим канцеларијама угађајући себи и људима из свог окружења, стиче се утисак да су запослени препуштени сами себи.
Више пута до сада Синдикат српске полиције, покретао је тему безбедности на раду, недостатка описа радних места, недостатка процене ризика за радно место,  недостатка адекватне униформе и опреме. Од искреног обећања послодавца да ће се ови проблеми решити, у протеклих годину дана ништа се није променило.
Полицајци и даље патролирају у чамцу без кабине, носе униформу и опрему која није прилагођена раду на чамцима, немају курсеве из пружања прве помоћи, немају обуку из гађања ватреним оружјем са чамаца и др.
Неке колеге због недостатка правне регулативе у МУП која се односи на заштиту и безбедност на раду не користе заштитну опрему, с обзиром да ничим није прописана, није набављена, или јој је истекао рок трајања.
Униформа, чизме, опасач и оружје коју користе на чамцима је непрактична, веома тешка и упија велику количину воде тако да полицајац који упадне у воду а на себи нема заштитни прслук, нема никакве шансе да преживи.
Да би у будућности заштитили животе полицајаца на чамцима, неопходна је хитна набавка специјалне лаке униформе која је неупијајућа и лакша је од од воде, адекватних патика уместо чизама, кратких панталоне за лето уместо дугих, опасача од балистичког платна уместо од коже, лакшег пиштоља од композитног матерјала (нпр. Глок) уместо тешког металног ЦЗ99. који тренутно дуже.
Број: 112и/012
Београд, 28.08.2012.год.
Повезане вести:  РТС – Удавио се полицајац у Дунаву
Пресс – Речна полиција има само један чамац
 

Comments

 1. Potpuno se slazem sa ovim kompletnim dopisom ali kao i uvek imam komentar LJUDI BRE OVO SE SAMO SAOPSTAVA KAD NEKO STRADA! Ajd sa nesto uradimo! Ja sam trenutno po resenju policijski pripadnik Policijske Ispostave Stari Grad Odeljenje Recne Policije Novi Sad, zajdno sa jos 10 kolega sam zavrsio kompletnu obuku za RUKOVODIOCA PATROLNOG CAMCA, izvrsena je obuka za spasioca i obuka za pruzanje prve medicinske pomoci od nas 10 setifikat za navedeno imamo trenutno 3 pripadnika, ja licno sam voljan da izvrsimo obuku plivanja i spasavanja na vodi, koliko sam dosao do informacija ima dosta kolega koji rade u Granicnoj Policiji, a koji rade na patrolnim camcima da ne znaju da plivaju! Organizujte mi dolazimo! PS: Nemojte me pitati u kom sam Sindikatu jer to meni nije vazno, MENI JE LICNO VAZNO NAUCITI SVAKOG KOLEGU DA SACUVA GLAVU NA RAMENIMA I NORMLNO ZIVOT.

 2. E DA NE ZABORAVIM NESTO PROKOMENTARISATI I O PATROLNIM CAMCIMA! GUMENI CAMAC SA PVC DNOM OCENA 5, KABINA KOJA JE PREVLJENA U SRBIJI OCENA 1, RADAR 1, SONAR 1, MOTORI 1 (DVOTAKTNI JAKO PUNO TROSE, MENJATI ZA CETVOROTAKNE), SISTEM ZA GREJANJE I HLADJENJE 1, OPREMA U CAMCU ZA SPASAVANJE SKORO DA JE I NEMA, POJASEVE VISE NIKO I NEKORISTI JER SVI IMAJU ODREDJEN ROK TRAJANJA, A OVI SE NE NOSE UOPSTE NA PROVERU!
  PS. OVO STO SAM NAPISASO SKORO SVI ZNAJU I NISTA SE NE PREDUZIMA, A GRDNE PARE SU UZETE NA PREVLJENJE KABINA, POSTAVLJANJE ELEKTRONIKE, GREJANJA I DR.

 3. Поштовани колега Михајло, слажемо се да је људски живот најважнији. Синдикат српске полиције више пута до сада указивао је послодавцу на ове проблеме, нисмо се само сада огласили.
  Што се тиче синдиката, не делим Ваше мишљење, и те како је важно који синдикат и колико ради на заштити колега. Није функција синдиката само да сакупља чланарину и обавештава своје чланове о исплатама принадлежности. Једна од најбитнијих улога синдиката је и заштита на раду.
  Ако сте члан неког синдиката, обратите им се и питајте да ли ће прихватити Ваше идеје и сугестије. Тражите да видите шта су конкретно предузели по том питању. Ако не будете задовољни, јавите нам се, покренућемо ми и подржаћемо све што је добро и напредно. Само заједничким снагама можемо мењати ствари на боље.
  Све сугестије и савети су добродошли.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *