На иницијативу Сектора финансија 18. јуна 2013. године одржан је састанак представника МУП са представницима регистрованих синдиката који делују у оквиру Министарства унутрашњих послова.

Министарство унутрашњих послова су представљали: Државни секретар Вања Вукић, Државни секретар Владимир Божовић, Државни секретар Миодраг Миљковић, Директор полиције Милорад Вељовић, помоћници министра:  Жељко Којић, Милош Опарница, Слободан Недељковић, Предраг Марић и генерални секретар МУП Милорад Тодоровић.

Састанку су присуствовали и представници следећих синдиката: Независни синдикат Србије, Синдикат српске полиције, Полицијски синдикат Србије, Синдикат полиције, Независни полицијски синдикат Србије, Синдикат независност, Синдикат ватрогасаца Србије, Јединствени синдикат полиције, Синдикат уједињене полиције, Синдикат радника полиције и Синдикат управе Србије.

Састнак је отворио државни секретар Вања Вукић и у свом уводном излагању изнео да се МУП налази у тешкој финансијској ситуацији и да је састанак сазван у циљу да се са синдикатима нађе модус да се терет кризе равномерно распореди на све факторе у  МУП-у и да се нађе решење којим би се трошкови МУП-а смањили за четири  милијарде динара. У свом излагању наводи следеће :

  •  Наставиће се са исплатом  10.000,00 динара за запослене у МУП,
  •  Влада је усвојила Правилник о новој униформи,
  •  МУП сноси велике трошкове за плаћање превоза запосленима и предлаже да се убудуће путни трошкови наплаћују на тај начин да запослени на благајни прилажу аутобуску карту и на основу ње подижу новац за путне трошкове.

Затим реч узима помоћник министра Жељко Којић који наводи:

–          Путни  трошкови су велики проблем МУП-а, треба ићи на то да се смање путни трошкови, многи службеници немају право на путне трошкове и да треба спречити злоупотребе око наплате путних трошкова.

Државни секретар Миодраг Миљковић истиче да је припремљен план да се смање трошкови у МУП-у и да ће се избећи сви беспотребни расходи.  План ће доставити свим синдикатима на разматрање.

Државни секретар Владимир Божовић истиче :

  •   Потрошња у МУП мора се усмерити у токове у којима ће сви у МУП равномерно осетити,
  •   Материјално технички услови по полицијским управама су лоши
  •   Систематизација је велики проблем у МУП из разлога што је лоше урађења
  •   Неопходна је реформа у МУП

Директор полиције Милорад  Вељовић указује на то да врх МУП-а улаже максималне напоре да се 10.000,00 динара које запослени примају као помоћ угради у плату.

Након излагања представника МУП-а реч су узели представници синдикалних организација.

Председник председништва Независног синдиката полиције Југослав Милошевић у свом излагању истиче да је потребно да се предузму мере и усвоји предложени Правилник о наплати путних трошкова за запослене у МУП-у. Такође наводи да је потребно да се убрза реализација захтева за премештај.

Председник Независног полицијског синдиката Србије Момчило Видојевић захтева измену законских аката и подаката, указује на проблем шаролике наплате дневница и критикује МУП што је дошао у овако тешку ситуацију.

Председник Синдиката српске полиције Глишо Видовић указује да се треба радити на умањењу рахода јер доста новца беспотребно одлази у разне токове због јавашлука који Влада у МУП-у.  Предлаже следеће мере као хитне:

– Укидање категорије “возила на лично задужење”,

–  Да се у МУП престане са неконтролисаним примањем кадрова политичком и родбинском линијом и да се слободна радна места попуњавају путем интерних конкурса

–  Да се наплата путних трошкова врши у складу са правилником који је ССП предложио

– Да се престане са организовањем прослава и непотребним ангажовањем људства за обезбеђивање разноразних манифестација.

– Да се о трошку МУП на путовања не воде новинари како по земљи тако и по иностранству.

 Председник ССП Глишо Видовић је нагласио да ако ово смањење трошкова, осете запослени (извршиоци ) на својој кожи,  Синдикат српске полиције ће организовати штрајк у који ће позвати и остале синдикате и да ће 90 % запослених подржати и ући у штрајк.

Потпредседник Полицијског синдиката Србије Владимир Павићевић критикује заказивање састанка сматрајући да је касно јер је ребаланс буџета у четвртак 20.јуна  и поставља питање шта је врх МУПа преузео на укидању привелегија функционерима.

Председник Синдиката полиције Дејан Васић  указује да се непотребно средства троше на ангажовање прекомерног људства  приликом одржавања јавних скупова и обезбеђења утакмица.

Председставник Синдиката уједињене полиције Иван Томашевић подржава излагање представника других синдиката и указује да је стање у Полицијској управи за град Београд врло лоше а да исто то важи и за Управу полиције.

Председник Јединственог синдиката полиције Дејан Ђукић је подржао излагање осталих синдиката и предлаже да се укине бојево гађање за полицију јер муниција кошта и захтева да радници полиције не решавају наредбе.

Закључак са састанка се своди на то да је догорело до ноката званичницима МУП-а и да су од синдиката покушали да добију наклоност у покушају да се како је год могуће скрешу расходи.

Наишли су на јединствен став свих синдиката да се све што је запосленима, правилницима или законима загарантовано не сме дирати и да се уштеде остваре кресањем привелегија функционерима МУП а не права запослених.

Инфо служба ССП

Comments

  1. Новац се ненаменски троши не од стране нас обичних полицијских службеника и од дела часних и поштених старешина него горе на врху, као што је случај и са осталим Министарствима. Као и увек тема су путни трошкови, а тај који је предложио наплату на тај начин што ће се на увид давати аутобуске карте је ДЕБИЛ на квадрат, ма ко год то био.

  2. Voleo bi da nam neko objasni kako da naplatimo putne troskove mi koji idemo kolima na posao iz razloga sto nemamo autobusku liniju na relaciji kuca-posao…

  3. A ti Vlado Miticu, batali tehnologiju i kompjuter, cudo da uopste i koristis internet s obzirom na tvoju inteligenciju… Da ti ne ojasnjavam sad kako policija “duplo krade”:)moj si idol:):):):):)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *