Skip to main content

САСТАНАК СА МИНИСТРОМ УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА


Београд, 15.12.2020. године – У Палати Србија одржан је састанак министра унутрашњих послова господина Александра Вулина и делегације Синдиката српске полиције.Теме данашњег састанка биле су везане за актуелну проблематику у Министарству, са посебним акцентом на побољшање услова рада полицијских службеника.

У току састанка, излажући одређене теме и проблематику, били смо пријатно изненађени информацијама и решењима која су проистекла из разговора са министром. Пренећемо садржину, у кратким цртама.

 • – Договорен је наставак сарадње по питању социјално – економског положаја запослених кроз социјални дијалог и међусобно уважавање.
 • – Министар Вулин нагласио је да ће приоритет МУП-а бити улагање у подизање капацитета и побољшање услова рада полицијских службеника, као и њиховог материјалног положаја.
 • – На састанку је било речи и о конкретним питањима везаним за измене одређених прописа, међу којима је измена Уредбе о изгледу, форми и садржини службене значке и службене легитимације. Закључено је да су такве измене неопходне, јер значке које подсећају на полицијске, осим што могу да доведу грађане у заблуду и да представљају предмет извршења кривичних дела, али угрожавају безбедност штићених лица  и полицајаца.
 • – Повећање примања запослених у МУП биће линеарно 3,5% на децембарску плату, а још 1,5% на мартовску плату.
 • – Причали смо још и о дневницама полицијских службеника које су непристојно мале. Министарство је препознало проблем и настојаће да одређеним изменама Уредбе о накнади трошкова и отпремнини државних службеника и намештеника у координацији са Владом Р.Србије направи разлику између боравка на терену, рада у отежаним теренским условима и службеног путовање државног службеника.
 • – Министру смо дали сугестију у виду допуне осигурања запослених. Наиме, мишљења смо да би требало повећати спектар осигурања, премију осигурања и осигурану суму, а изнели смо и образложили предлог о увођењу животног осигурања. Добили смо одговор да ће овај предлог бити размотрен у наредном периоду.
 • – Министру смо предочили мањкавости и недостатке Уредбе о каријерном напредовању полицијских службеника, Уредбе о оцењивању полицијских службеника, мањкавости појединих одредби Закона о полицији везане за престанак радног односа. Добили смо уверавања да ће представници синдиката бити активно укључени у рад комисија које ће се бавити овом материјом.
 • – Колеге које су добиле на коришћење државне станове, а да већ дужи период нису имали право на откуп истих могу напокон да одахну, јер се министар сагласио да се неправда мора отклонити и омогућити да се станови откупе под истим условима под којима је омогућено осталим колегама у другим Министарствима.
 • – Отклоњене су све дилеме око умањења пензија за све оне колеге који одлазе у пензију са 45 год радног стажа. Министар нас је обавестио да је од ресорног министарства добио писмену потврду да неће бити умањења основице пензије за колеге који испуњавају услове сходно годинама стажа проведеним у Министарству.
 • – Министар је  посебно нагласио да ће активно бранити и штитити рад и поступање полицијских службеника на терену и да ће Министарство пружати сву потребну правну и другу помоћ свима онима који се терете за неадекватно поступање.
 • – Што се тиче поделе станова, с обзиром да су уговори већ потписани од министра смо добили обећање да ће након следећег јавног конкурса критеријуми за доделу станова бити усклађени са опште познатим правилима. БРЗИ ПРСТИ напокон одлазе у историју као један од најбизарнијих модела по коме се вршила додела станова.
 • – Министар је обећао да ће се наставити са улагањем у нову опрему,нова возила и нове униформе које су предвиђене за следећу годину. Приоритетно ће бити решавање снабдевање опремом,обућом у СВС, јер је ту јасно евидентан проблем.
 • – Министар је на крају обећао наставак запошљавања чланова породица погинулих и рањених колега, јер сматра да је та огромна људска жртва вредна сталне пажње и поштовања.

Након овог састанка, не можемо, а да не похвалимо изражену намеру и спремност министра унутрашњих послова господина Александра Вулина да коначно реши наслеђене дугогодишње проблеме које смо више пута раније истицали. Знамо да то неће бити лако, али верујемо да ћемо временом сви заједно успети у томе, јер нам је циљ исти – смањење криминала на улици, повећање безбедности грађана, а самим тим  и угледа Министарства унутрашњих послова.   

Шеф Службе за информисање ССП
Зоран Стојчић