Skip to main content

Састанак са носиоцима правосудних функција у НС


Непосредно након што смо на протесту у понедељак испред зграде судова и тужилаштава у Новом Саду изразили незадовољство и неслагање са благом казненом политиком према нападачима на полицијске службенике, представници ССП-а одржали су састанке са представницима суда и тужилаштава у Новом Саду.

Делегацију ССП-а представљали су: Лазар Ранитовић, председник, Миле Лазаревић, заменик председника, Виктор Ратковић, генерални секретар, Ана Томашевић, председник РЦ ССП Нови Сад и Зоран Трбук, адвокат и правни заступник ССП.

Први састанак је одржан у кабинету председнице Основног суда у Новом Саду. Поред председнице Анђелке Станојевић, састанку је присуствовала и шеф кривично- правног одељења тог суда, судија Ана Стаменић. Иако је разговор протекао у међусобном уважавању, није допринео побољшању разумевања за разлоге протеста и није резултирао конкретним закључцима где би била видљива спремност Суда да активно допринесе превазилажењу проблема. Штавише, представници Суда уопште не виде било који свој пропуст у било ком догађају и било којој својој активности, вешто пребацујући разлоге својих одлука на терен тужилаштава о чијим иницијалним оптужним актима и предлозима одлучују. Сматрају да је свака њихова одлука и санкција донета у границама законског оквира, те да су те одлуке подложене преиспитивању у жалбеним поступцима.

Иако је било веома корисно, јер смо сазнали какав је став једног српског суда, наравно, да представници ССП-а не могу бити задовољни исходом овог разговора и свакако да ћемо следеће кораке предузети у разговору са представницима Високог савета судства и Врховног касационог суда Србије, који контролишу рад судова.

Следећи састанак је обављен у просторијама Вишег јавног тужилаштва у Новом Саду. Састанку су присуствовали виши јавни тужилац Зоран Вуцеља и основни јавни тужилац Дејан Раконић. Дијаметрално супротно, од осећаја који смо стекли у суду, тужиоци су, пре свега, исказали апсолутно поштовање и разумевање за наш протест. Добили смо уверавање да ће се за било који кривичноправни предмет у коме су оштећени полицијски службеници од стране тужилаштава обавезно одређивати задржавања и да ће се предлагати притвори за осумњичене. Везано за конкретан случај колеге Јевросимова, тужиоци су одбацили било какве инсинуације везане за утицај извршне власти приликом одређивања правне квалификације за кривично дело које ће осумњиченима бити стављено на терет. Пошто је у току преткривични поступак и како се у међувремену појављују и откривају нове чињенице и околности, јасно је да ће докази којима располаже тужилаштво бити једино мерило приликом квалификовања кривичног дела у оптужници које ће, према досад утврђеном, свакако спадати у ред оних за које је предвиђена најтежа могућа санкција.

Хвала свима који су нам пружили подршку, а посебно онима који су узели активно учешће на јучерашњем протесту.

Ваш Синдикат српске полиције


СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ