Skip to main content

Састанак са око 300 полицајаца са КиМ у Врању


sajtВрање, 08. јануара 2014.године – На састанку са око три стотине полицајаца који раде на територији АП Косово и Метохија договорен је план активности и деловања у циљу решавања насталог проблема принудног пензионисања.

Делегацију Синдиката српске полиције предводио је председник Глишо Видовић са сарадницима, правним заступником Владимиром Радовановићем, и члановима Главног одбора Драганом Жебељаном, Сашом Вулетићем и Срђаном Јовићем који су пружили пуну подршку колегама са АП КиМ.

Picture 168Министар Ивица Дачић који је био позван да присуствује састанку није се појавио. Он је упутио допис у коме се каже да је био спречен због ранијих обавеза и важнијих државних послова.

Портпарол синдиката и члан Главног одбора, Драган Жебељан, у свом обраћању, присутне је упитао које су то важније обавезе министра од обавезе решавања проблема егзистенције око три хиљаде чланова породица полицајаца?

Став Синдиката српске полиције је да у полицији нема важнијег питања од решавања проблема који је изазвало Министарство, министар и премијер Србије, усвајањем и потписивањем неуставне и незаконите Уредбе. Због тога је Дачић позван и морао је бити са својим полицајцима, погледати их у очи и објаснити зашто држава сада жели да их се реши.

Зашто су многи рањени, пребијани и затварани полицајци постали грађани трећег реда у држави за коју су се борили? За шта, за кога и у чије интересе су крварили ови хероји? Да ли су они недостојни униформе и значке, да би радили у Србији? Да ли само зато што су срби са Косова и Метохије?

Руководство Синдиката српске полиције замера министру Ивици Дачићу јер ни са једним синдикатом у МУП-у није водио социјални дијалог пре него што је систематизација мењана, радна места укинута и Уредба донета. Незамисливо је и неопростиво да тако поступа министар и председник странке леве орјентације који у свом програму пропагира социјалну правду и сарадњу са синдикатима. У овом случају, очито да нема ни социјалне правде ни дијалога са синдикатима. А гласове на изборима је добио управо због таквог програма.

Разговори који ће уследити, морали су бити вођени пуно пре довођења радника пред свршен чин и поделе решења, односно давања незаконитог отказа.

Глишо Видовић, председник синдиката је истакао да ће се Синдикат српске полиције свим синдикалним и правним средствима борити за интересе колега полицајаца, било да су чланови ССП или не.

Он истиче да је Синдикат већ учинио први корак а то је, да је Уставном суду послао акт у коме се тражи утврђивање законитости Уредбе о условима за остварење права на посебну пензију запослених у МУП.

Следећи корак је састанак са председником Уставног суда и директором ПИО осигурања, како би их упознали са проблемом и системским кршењем Устава, закона, и људских права.

У поступку је писање кривичних пријава против лица која су незаконито ускратила зараду запосленима чија решења још увек нису подељена или постала правоснажна.

Правни заступник, Владимир Радовановић присутнима је дао дао инструкције и упутио их на начин како треба поступати:

  1. Решење о престанку радног односа треба преузети како би се могла уложити жалба.
  2. У року од 8 дана од пријама решења, упућује се жалба Жалбеној комисији Владе.
  3. Не узимати и не потписивати Захтев за признавање права на пензију!
  4. Колеге које су већ потписале Захтев за признавање права на пензију, могу уложити повлачење захтева ПИО фонду.
  5. Не раздуживати опрему, оружје и службену легитимацију до правоснажности Решења о престанку радног односа.
  6. Сви запослени имају право на социјално осигурање и оверу здравствених књижица, старешине им то не смеју оспорити и морају их оверити.

ВАЖНО: Један синдикат из МУП-а, пласира нетачне информације да треба потписати и предати „Захтев за признавање права на пензију“ а да ће се паралелно радити на решењу и примати надокнада пензије. То је сасвим нетачно и правно немогуће, свако ко тако поступи, прима пензију и покушава да се врати на посао, то неће моћи да уради јер је правно немогуће. Дакле, сви они који желе да раде у Србији, никако не смеју предавати документ за пензију.

НИКАКО НЕ потписујте овај захтев !

НИКАКО НЕ потписујте овај захтев !

На састанку су изабрани координатори који ће исред Синдиката српске полиције комуницирати са полицајцима на КиМ, и учествовати у будућим преговорима са министром и председником Владе Ивицом Дачићем.

За главног координатора који ће комуницирати са адвокатом ССП Владимиром Радовановићем, изабран је колега Митковић Бобан 064/871-60-52 и 064/308-43-80. Њему се могу обратити и све друге колеге са простора КиМ из других ПУ који немају своје представнике.

Остали координатори:

ПУ Гњилане
–         Митковић Бобан 064/871-60-52 и 064/308-43-80

ПУ Урошевац
–         Кујовић Зоран 064/514-93-80

ПУ Пећ
–         Ђурић Небојша 064/315-13-28

Колеге које нису могле присуствовати састанку, а желе да остану да раде у МУП Србије, треба да се јаве координаторима где ће добити инструкције о даљим корацима.

Такође, колеге које су већ преузеле Решење и рок за жалбу није истекао, за даље инструкције могу се јавити код колега чији су телефони истакнути.

Служба за информисање ССП


СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ