Skip to main content

САСТАНАК У ОДРЕДУ ЖАНДАРМЕРИЈЕ У НИШУ


Ниш, 20.09.2017. године, – Одржан је радни састанак између представника Синдиката српске полиције и руководства  Одреда Жандармерије у Нишу, уз учешће заинтересованих полицијских службеника који су присуствовали другом делу састанка. ССП  су представљали председник  Лазар Ранитовић, чланови Главног одбора синдиката Дарко Оцокољић, Славиша Дејановић, Никола Петровић и председник СГ ОЖ Ниш, Небојша Поповић. Испред команде Одреда Жандармерије у Нишу делегацију синдиката примио је заменик команданта Одреда пуковник полиције Бранковић Дејан.

У првом делу састанка заменик команданта упознао нас је присутне са проблемима у том Одреду. Као што смо и очекивали, највећи проблем који мучи припаднике овог Одреда су неусловне просторије и објекти у којима је смештена јединица. Проблем смештаја огледа се и у непостојању просторије за обедовање па је из тог разлога исхрана припадника Нишког Одреда Жандармерије, већ две године уназад, једнолична и састоји се од паштете и месног нарезка. Овакав начин исхране превасходно штети здрављу полицијских припадника, не служи сврси а изискује сигурно већа материјална средства МУП-у него кувани оброци.

Синдикат српске полиције је на састанцима у са Радном групом у кабинету министра већ раније указивао на овај проблем. Добијен је одговор да МУП не може уложити новац обзиром да имовински-правни односи објеката, као и земљишта на коме се објекти налазе нису решени, те да се новац може улагати искључиво уколико је власник Репубника Србија а да је дато на коришћење Министарсву. Разумемо законска ограничења, међутим такође сматрамо да не постоји довољно воље за решавање овог проблема обзиром да проблем није привремног карактера већ датира дужи низ година.

У претходном периоду Синдикат српске полиције је реаговао код надлежних у МУП-у због проблема насталог са снабдевањем флашираном водом припадника Нишког Одреда ангажованих на терену, проблем је решен у врло кратком року а вода испоручена.

Што се тиче проблема из радно правних односа, ситуација се као и у другим организационим јединицама поправља. После интервенције председника СГ ОЖ Ниш, Небојше Поповића, припадницима одреда дозвољено је да у случају прековременог рада по свом нахођењу изаберу да ли ће им сати бити плаћени, док је у претходном периоду издаван групни налог и постојала само могућност прерасподеле и добијања слободних дана.

У Одреду постоји и мањи проблем око добровољног давања крви, тачније припадници су до сада морали да траже усмену сагласност руководиоца како би могли искористити ово хумано право. Давање крви је пре свега хуман  чин и нико нема право да га забрани нити је потребна нечија сагласност.

Радно време проведено у путу, приликом ангажовања Одреда, рачуна се у радно време, за време проведено на раду дуже од планираног редовно је издавање налога за прековремени рад, што је свакако похвално.

Постоје мањи проблеми као што су неурачуњавање радног времена проведног у путу приликом извршавања патролних задатака и то 2 *45 минута односно укупно 1,5 часова радних по патроли. Од стране заменика команданта, пуковника полиције Бранковић Дејана, добили смо уверавање да ће и то бити убрзо решено.

У претходном периоду имали смо проблема око заказивања састанка у ОЖ Ниш, руководство одреда је показало извесну дозу неповерења према намерама ССП, али након овог састанка у будућности очекујемо бољу сарадњу која је неопходна како би смо заједно успели да решимо проблеме са којима се сусрећу запослени у овој јединици. Сматрамо да нам је у заједничком интересу да услове рада као и поштовање права радника подигнемо  на виши ниво.

Захваљујемо се припадницима овог Одреда који нам свакодневно приступају препознајући искрен и добар рад наших активиста.

Служба за информисање ССП
Никола Петровић