Skip to main content

Саучешће колегама и народу Француске


B60CuF9IcAALSOF.jpg largeУжице 08.01.2015. – Председник Синдиката српске полиције, господин Глишо Видовић упутио је амбасадору Француске у Србији, госпођи Кристин Моро следеће писмо:

 Уважена госпођо Моро,

Синдикат српске полиције најоштрије осуђује гнусни, бесрамни терористички акт који се јуче десио у Паризу, а породицама свих жртава изражавамо најдубље саучешће. Без намере да делимо жртве по било чему, посебне емоције код нас изазива убиство двојице наших колега-француских полицајаца, од којих је један, четрдесетдвогодишњи Ахмед Мерабет, и сам муслиман, кога су у име ислама зверски ликвидирали исламски екстремисти алжирског порекла.

Такође осуђујемо данашње убиство наше колегинице из француске полиције која је приликом рутинског увиђаја у вези са лакшом саобраћајном незгодом упуцана из аутоматске пушке.

У име чланова Синдиката и своје лично име, упућујем изразе искреног саучешћа породицама убијених, колегама полицајцима,  пријатељском француском народу и Вама лично.

Оба ова случаја, као и бројни други, по ко зна који пут показују да је полицајац основни државни субјект за очување, не само јавног реда и мира, већ и државне безбедности. То је улога која нас, с правом, чини привилегованим и поносним, али је то и улога која носи бројне замке и опасности које нас у овим смутним временима чини посебно рањивим, и због које постајемо мета свакојаких преступника.

Због тога све државе света имају посебну обавезу да законима и њиховом применом заштите законито деловање полицијских службеника у обављању службене дужности, а да све оне који угрозе живот полицајца најстроже казне. У том циљу, очекујемо солидарност међународне заједнице у откривању убице нашег колеге Стевана Синђелића који је прошлог лета изгубио живот у КЗБ, а од наше државе очекујемо да се сваки напад на полицијског службеника, а посебно напад ватреним оружјем третира као напад на државу, а не као ометање полицијског службеника у обављању службене дужности, као што се већ дешавало.

Користимо прилику да подсетимо да је 23. априла 1999. године НАТО пакт у злочиначком нападу са два пројектила бомбардовао РТС и да је у том нападу убијено 16 новинара, новинара који нису никога нити вређали нити исмевали, ниједну религију ниједну државу, а који су, гле чуда, проглашени легитимном војном метом.

Људски живот је највреднији и нико нема право да га у име било које религије, у име било које политике, одузима, нити ико има право да прави разлике међу жртвама убилачких напада.

С поштовањем,

Председник
Глишо Видовић


СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ