Skip to main content

Саучешће ССП: Суицид колегинице у Јагодини


С тугом и неверицом примили смо вест да је колегиница И.В. (35) радница Министарства унутрашњих послова из Јагодине извршила суицид.
Најчешћи узрок суицид у полицији је посттрауматски стресни поремећај који је  последица акумулираног стреса на раду или у породици а који се не лечи.
На жалост, суицид међу радницима Министарству унутрашњих послова постаје огроман проблем јер се не смањује. Ове године 4 запосленика су извршила суицид док је у периоду од 2000. до 2012. године руку на себе дигло укупно 107 лица. Најчешће су то колеге униформисани полицајци.

Истичемо да проблем суицида у полицији није проблем искључиво струке, лекара или синдиката већ да је давно прерастао у општи друштвени проблем који нас изједа као рак рана. На жалост, бројке говоре саме за себе а послодавац и даље не чини довољно да се избори са овим проблемом.
Показује се жеља да се нешто учини и малих помака има у виду запошљавања психолога и психијатара, међутим Одсек за психолошку превенцију у оквиру Сектора за финансије, људских ресурса и заједничких послова у седишту МУП нема аутономију у свом раду а о стручним питањима одлучују они којима то није струка.
Највећи проблем у раду Одсека представља бирократске процедуре у вези издавања и овере путних налога и недостатак возила. Често се дешава да када медицинског особље по хитном поступку мора да изађе на терен да се сатима чека овера и потписивање путних налога или да нема возила на располагању са којим би психолози требали да се одвезу на терен и то по читавој територији Србије.
Председник Синдиката српске полиције, Глишо Видовић упућује најискреније изразе саучешћа породици покојне колегинице.
Број: 98и/012
Београд, 01.008.2012.године


СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ