Skip to main content

Шеф кухиње Зоран Стошић осумњичени штрајк-брејкер у МУПу


bedz-strajkШтрајк-брејкер (Strikebreaker) је енглески назив за оне људе које послодавац купи или унајми у циљу спречавања и разбијања штрајка, како производња или рад не би престајао. Таквих појединаца било је одувек и биће их. Такви „савестни“ радиници продавали су се за послодавцу за ситан новац или услуге. Занемарујући свој углед и част,  неколегијално претњама, силом и уценом, од радина захтевају да ради за време штрајка. Такав случај догодио се и у ресторану МУП-а у ул. Кнеза Милоша 101 у Београду. Уместо да је уз своје колегинице, и да подржи штрајк, осумњичени шеф кухиње Зоран Стошић, иначе колико чујемо, члан једног другог репрезентативног синдиката, претњом је спречавао штрајк.

Државном секретару
Господину  Вањи Вукићу

ПРЕДМЕТ: Спречавање штрајка у кухињи и ресторану објекта Кнеза Милоша 101 у Београду

Главни одбор Синдиката српске полиције донео је 17. јануара 2014.године Одлуку о ступању у штрајк упозорења. Одлука о ступању у штрајк је послата послодавцу на време, благовремено.

Штрајк упозорења је спроведен на читавој териоторији Републике Србије 23. јануара 2014. године у времену од 11 до 12 часова.

Лично у својству члана штрајкачког одбора, и председника СГ Београд, обратио сам се 22. јануара шефу ресторана Кнеза Милоша 101 и предочио му најављени штрајк и уручио Одлуку о ступању у штрајк, Упутство о штрајку, Проглас и извод из Кривичног законика чл. 166 који се односи на повреду права на штрајк. Управник није имао примедбе, шта више, чланове Синдиката обавестио је о праву на штрајк, поступајући коректно и у складу са законом.

С друге стране, шеф кухиње ресторана у Кнеза Милоша 101, парцијално је дозвољавао учешће у штрајку радницима и члановима Синдиката који раде у кухињи. Тако је члановима синдиката било дозвољено да учествују у штрајку сат времена сходно закону и одлуци Синдиката.

Међутим, С. Ж. и Ј. И., распоређене на радном месту касир, биле су спречене да учествују у штрајку у пуном времену од сат времена, односно усмено им је наложено, од шефа кухиње да могу да буду у штрајку али само 30 минута, а не сат времена како закон гарантује и да им је обавеза да се мењају  како се не би обуставио рад ресторана.

На тај начин, шеф кухиње, мени непознатог имена, начино је повреду члана 166. Кривичног Законика Републике Србије због повреде права на штрајк.

Истичем да је бит и поента штрајка, обустављање рада због неког незадовољства, а не проналажење начина и модалитета да се омогући несметан процес рада. У овом случају, спречавање и ометање штрајка је имало за циљ управо осујећивање штрајка кроз изналажење решења да се процес рада не заустави. На тај начин одговорно лице, спречавањем и ометањем штрајка начинио је повреду закона.

Синдикат спрпске полиције, поднеће надлежном тужилаштву кривичну пријаву према одговорном лицу. Од Вас захтевам да се испитају чињенице и да се против одговорног лица покрене дисциплински поступак по члану 157 тачка 15. (Повреда права запослених) Закона о полицији, због тешке повреде службене дужности.

С поштовањем,

 Председник СГ Београд
Драган Жебељан


СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ