Skip to main content

СГ Лазаревац осудио напад на полицајца


Синдикат српске полиције најоштрије осуђује напад на припаднике полиције ПС Лазаревац, који се догодио дана 08.09.2012. године у „Рашином селу“ у месту Рудовци код Лазаревца, где се одржавао јавни скуп „Вашар старих заната и занимања“.
Полицајци у патроли, су упућени по позиву-пријави грађана за кривично дело „противправно лишење слободе“. Доласком на лице места и сами су нападнути од стране више лица, која су пружајући активан отпор, полицајцима нанели више повреда.  Овим радњама начинили су и кривично дело „напад на овлашћено службено лице у вршењу службе“.

У последње време све су учесталији напади на полицијске службенике. Сведоци смо све бахатијег односа појединих грађана према органима реда ове земље. Полицајци све чешће страдају на служби вршећи своју дужност и радне обавезе.
Захтевамо да се виновници овог, као и свих других напада на државне службенике што хитније процесуирају и да се истима изрекну максималне Законом предвиђене казне. Такве, да служе и као пример свима, да ће уколико се дрзну да нападну полицајца, унапред знати и шта им следи.
Истовремено, залажемо се и за пооштравање казнене политике зарад максималне правне заштите полицијских службеника. С тим’ у вези и да се правно дефинишу до краја, ситуације у којима полицајци могу применити своја овлашћења а не да и даље постоје „правне празнине“ које дају простора за слободно тумачење. Ово се све на крају обично ломи преко леђа самих радника-полицајаца. Тражимо од Послодавца-МУП да у току рада радника полиције, стане иза њих а не да у ситуацијама када им је потребна максимална помоћ и подршка, радници буду препуштени сами себи.
Уколико се хитно не начине неопходни кораци ка потпуно правно дефинисаној заштити полицајаца, овакве вести ћемо по свему судећи, на жалост имати прилике да чујемо и свакодневно. Питамо се, ко ће, уколико ни полицајци на улици нису заштићени и безбедни, штитити грађане ове земље, њихова законом гарантована права и слободе?!
Нашим суграђанима поручујемо да ће радници полиције и даље савесно и одговорно бринути о њиховој безбедности, упркос лошим условима рада, слабој опремљености, законској заштити и ниским примањима.
Повређеним колегама желимо успешан опоравак и брз повратак на службу.

Никола Иванковић
председник СГ Лазаревац

 


СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ