Синдикат српске полиције најоштрије осуђује напад на припаднике полиције ПС Лазаревац, који се догодио дана 08.09.2012. године у „Рашином селу“ у месту Рудовци код Лазаревца, где се одржавао јавни скуп „Вашар старих заната и занимања“.
Полицајци у патроли, су упућени по позиву-пријави грађана за кривично дело „противправно лишење слободе“. Доласком на лице места и сами су нападнути од стране више лица, која су пружајући активан отпор, полицајцима нанели више повреда.  Овим радњама начинили су и кривично дело „напад на овлашћено службено лице у вршењу службе“.

У последње време све су учесталији напади на полицијске службенике. Сведоци смо све бахатијег односа појединих грађана према органима реда ове земље. Полицајци све чешће страдају на служби вршећи своју дужност и радне обавезе.
Захтевамо да се виновници овог, као и свих других напада на државне службенике што хитније процесуирају и да се истима изрекну максималне Законом предвиђене казне. Такве, да служе и као пример свима, да ће уколико се дрзну да нападну полицајца, унапред знати и шта им следи.
Истовремено, залажемо се и за пооштравање казнене политике зарад максималне правне заштите полицијских службеника. С тим’ у вези и да се правно дефинишу до краја, ситуације у којима полицајци могу применити своја овлашћења а не да и даље постоје „правне празнине“ које дају простора за слободно тумачење. Ово се све на крају обично ломи преко леђа самих радника-полицајаца. Тражимо од Послодавца-МУП да у току рада радника полиције, стане иза њих а не да у ситуацијама када им је потребна максимална помоћ и подршка, радници буду препуштени сами себи.
Уколико се хитно не начине неопходни кораци ка потпуно правно дефинисаној заштити полицајаца, овакве вести ћемо по свему судећи, на жалост имати прилике да чујемо и свакодневно. Питамо се, ко ће, уколико ни полицајци на улици нису заштићени и безбедни, штитити грађане ове земље, њихова законом гарантована права и слободе?!
Нашим суграђанима поручујемо да ће радници полиције и даље савесно и одговорно бринути о њиховој безбедности, упркос лошим условима рада, слабој опремљености, законској заштити и ниским примањима.
Повређеним колегама желимо успешан опоравак и брз повратак на службу.

Никола Иванковић
председник СГ Лазаревац

 

Comments

  1. Када би се извршиоци КД Напад на ОСЛ процесуирали по хитном поступку, то јест да се одмах након полицијског задржавања одреди судски притвор а за то време донесе и пресуда, и да се одмах отпочне са извршењем казне, у року од годину дана напади на полицајце би били сведени на минимум. Овако суђења трају по неколико година а условна казна коју судови обично донесу (нпр случај Данијеле Вранић) не служи као никаква превенција.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *