Skip to main content

СГ Вршац: Иницијатива за побољшање организације рада


dalibor vukic 2Начелнику ПС Вршац, Живку Јовановићу

У својству председника Синдикалне групе Вршац – Синдиката српске Полиције, обраћам Вам се  у вези побољшања услова рада и поштовања права на раздвајање професионалног и приватног живота и право на одмор.

Полицијски службеници запослени у ПС Вршац, као и Синдикат, сматрају да је крајње време да се реши проблем сатнице смена за оне који обављају  патролну делатност на подручју Општине Вршац.

Решењем усклађености и устаљености смена решио би се велики проблем и испоштовала нека од основних права као што су: Право на раздвајање професионалног и приватног живота  и  право на одмор и необавезне активности. Оваквим досадашњим начином рада и организовањем смена, радници који обављају патролну делатност једноставно не могу да организују своје приватне животне обавезе. Досадашњи начин рада у одређеној мери знатно утиче на физичко и ментално здравље запослених у смислу хроничног умора, неиспаваности, нервозе и раздражљивости, падом имунитета што доводи до честог коришћења боловања. Сматрамо да је све то проузроковано нередовном исхраном, нередовним спавањем и великим стресом на послу.

 С тим у вези, предлажемо:

РАСПОРЕД РАДА

Да се у ПС Вршац организују смене тако да се одвијају у континуитету :

 1. Понедељак ;   06.00-14.00 часова,
 2. Уторак ;           06.00-14.00 часова,
 3. Среда ;            14.00-22.00 часова,
 4. Четвртак ;       14.00-22.00 часова,
 5. Петак ;             22.00-06.00 часова  (или смена од 18.00-02.00)
 6. Субота ;           22.00-06.00 часова  (или смена од 18.00-02.00)
 7. Недеља ;        Предата делатност,
 8. Понедељак ;   Недељни одмор.

ИЛИ

 1. Понедељак ;   06.00-14.00 часова,
 2. Уторак ;          14.00-22.00 часова,
 3. Среда ;            22.00-06.00 часова  (или смена од 18.00-02.00)
 4. Четвртак;        Предата делатност,
 5. Петак ;            Недељни одмор.

 Молим Вас да Вашим ауторитетом обавежете руководиоце ПС-ПИ Вршац и ПС-СПИ Вршац, да дозволе радницима у патроли улазак у полицијску станицу  30 (тридесет ) минута пре завршетка смене, по времену наведеном у распореду рада и налогу за извршавање службеног задатка, као би благовремено сачинили извештај о активностима. У случају да полицијски службеник уђе у станицу у тачно време када му је одређено у налогу за извршење службеног задатака, када му се завршава смена, свако даље остајање ради сачињавања писмена укључује право на прековремени рад што је додатни трошак за послодавца.

 НАПОМЕНА :

Предог распореда рада се не односи на дане када се спроводе акције, обезбеђења и дане када су полицијски службеници ангажовани на посебним задацима.

 ТРОШКОВИ ПРЕВОЗА

С обзиром да путни трошкови полицијских службеника касне по неколи више од пола године, а да нема никаквих назнака да ће их послодавац исплатити у наредном периоду,  настао је проблем у егзистенционалном смислу да радници који живе ван територије општине Вршац а путују на посао у Полицијску станицу Вршац где једноставно немају довољно новчаних средстава да регулишу трошкове превоза до радног места.

На основу тога тражимо да руководиоци у ПС Вршац  организују смене тако да радници који путују из истог места у којем живе, односно којима су места пребивалишта на истом путном правцу ка ПС Вршац, раде заједно у патролама или у истим сменама.

Да би полицијски службеник имао боље резултате рада, потребна је мотивација, а један од мотиватора би могло бити усвајање наших предлога.

У циљу добрих односа и сарадње, искрено се  надамо да ћете прихватити наше предлоге.

Молимо Вас, да нас у што краћем року, писменим путем обавестите о реализацији предоженог.

С поштовањем,

Председник СГ Вршац
Далибор  Вукић

 У Вршцу : 03.10.2013 године

 

 


СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ