Skip to main content

СИНДИКАТИ У ПОЛИЦИЈИ, УОЗБИЉИТЕ СЕ!!!


Већ дужи временски период међу многим синдикатима, нарочито од стране њихових  руководиоца константно се, сваким даном воде медијски ратови са једним циљем – ко ће коме већу штету нанети. Демократија је допустила слободу изражавања свима, уз одређена ограничења, а кријући се иза имена „синдиката“, појединци своје личне фрустрације, комплексе и лична опредељења лече преко леђа и на уштрб запослених.

Сведоци смо да су њихови руководиоци – потписници јавних позива, отворених писама и апела чланству и осталим запосленим у Министарству, одавно заборавили да основни фундамент синдикалног деловања није јавно сврставање и подршка политичким групацијама, позивање на општу мобилизацију и „одбрану части“ испред судова и тужилаштва у Катанићевој, подела свињских полутки, штампача, компјутера, али и синдикалних легитимација „заслужним појединцима и пријатељима синдиката“. Да ли је у питању учествовање и подржавање политичких протеста, заступање политике супротне начелима синдикализма, продаја упаљача, налепница, па до слања отворених и затворених писама (шта год то значило), сасвим је небитно. Јер, ипак, на крају, увек и највише испаштају запослени у МУП-у.

Синдикат српске полиције и поред свакодневних притисака и упућених прозивки, на све начине одступа од оваквих ствари, а своје деловање углавном усмерава у једном сегменту – заштита радничких права. Не занима нас продаја значки и остваривање профита, политика, власт и опозиција, дописивање са синдикатима у циљу сејање мржње и сл.  Нас занима где је, коме и зашто су ускраћена одређена права.

С тим у вези, председник Синдиката српске полиције  Лазар Ранитовић изјављује: „Позивам запослене да Синдикату српске полиције достављају податке о проблемима са којима се сусрећу у својим организационим јединицама, како би приступили њиховом решавању. Шаљите нам информације, где долази до кршења основних права запослених: прековремени рад, вишак радних сати, путни трошкови, дневнице, услови рада, годишњи одмори, јер овакве и сличне ствари једино Синдикат српске полиције већ годинама стварно решава. У овом тешком тренутку, где је један синдикат на улици, а други синдикат се прави или не жели да види ове проблеме, не постоји озбиљна алтернатива нашем синдикату. Драго ми је када видим да су колеге из Врања, ОЖ Краљево, Ниша и осталих задовољни јер су вансудски, без икаквих трошкова добили оно што им припада. А још драже,  да смо успели да натерамо послодавца на такав вид решавања радно-правних проблема.“

Синдикату српске полиције је због оваквог начина рада почетком 2018. године одузета заслужена репрезентативност, по критеријумима које је МУП донео. Нисмо одустали, верујемо у правду. Наша тужба се већ годину дана налази у Тужилаштву и Управном суду и стално се допуњује новим информацијама. Смогли смо снаге, изгдигли се изнад проблема, оставке многих активиста и наставили смо да се бавимо правима запослених. Нама није кључна репрезентативност, већ нам је циљ и успех да под нехуманим условима, где нас многи синдикати саботирају у раду, помогнемо колегама и колегеницама.

Трпимо огромне последице јер смо се ухватили у коштац са многим руководиоцима, као главним кривцима. Због тога се према нашим активистима стално врши одмазда. Добијају премештаје, бивају чак и уцењени, против њих се подносе многобројне дисциплинске пријаве, на послу више него остали задужују предметима и тд. Али не дамо се. Јер, на крају, као и увек ми излазимо као победници.

Шеф Службе за информисање ССП
Зоран Стојчић


СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ