Skip to main content

СРЕЋАН ОСМИ МАРТ – МЕЂУНАРОДНИ ДАН ЖЕНА


Од првих идеја о потреби постојања посебног дана када се скреће пажња на проблеме и изазове са којима се срећу жене прошло је 108 година. На Другој међународној конференцији жена социјалисткиња 1910. године у Копенхагену истакнут је захтев: „Мир и женско право гласа, ни мање ни више од тога!“. Од 1975. године, на иницијативу Уједињених нација, 8. март се прославља као Међународни дан жена.

Премда се доста тога урадило од тада, упркос чињеници да су жене добиле много више од пуког права гласа као основног захтева, морамо признати да ипак и даље живимо у „мушком свету“. И даље мушкарци за исти посао добијају веће зараде (срећом не и у МУП), много чешће се налазе на руководећим местима (од 27 подручних полицијских управа тренутно само двема руководе жене), мушкарци лакше напредују и бивају постављени на високе позиције. Светао изузетак представља Сектор за људске ресурсе где се на већини руководећих радних места налазе жене.

Међу неколико десетина синдиката регистрованих у оквиру МУП Србије и даље ни једним јединим не председава жена! Синдикат српске полиције, међутим, с поносом истиче то да у нашим редовима, поред великог броја чланица имамо и завидан број врло успешних синдикалних активисткиња које предводе наше синдикалне групе и регионалне центре.  Досадашње искуство нас учи да морамо радити на привлачењу још већег броја колегиница којима само треба дати шансу и оне ће је искористити на најбољи могући начин! Неретко су показале сналажљивост, одлучност и храброст у тешким ситуацијама, чак и кад је већини нас мушких све изгледало узалудно!

У то име, Синдикат српске полиције честита празник, Међународни дан жена, свим својим чланицама и свим колегиницама у Министарству унутрашњих послова.

Служба за информисање ССП
Миле Лазаревић


СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ