Skip to main content

ССП израдио и доставио свој Предлог правилника о психолошкој помоћи


Београд, 31.10.2016. године,- Стручни тим Синдиката српске полиције израдио је и доставио предлог Правилника о психолошкој помоћи и психолошкој заштити запослених у Министарству унутрашњих послова. Као што је већ познато, руководство МУП-а, из нама несхватљивих разлога, одбило је да представнике ССП укључи у рад Радних група за припрему предлога седам правилника које је министарство, у складу са Законом о полицији, у обавези да донесе.

Посебну занимљивост даје чињеница да су одбили и само наше присуство састанцима у својству посматрача, немог сведока ставова и залагања и представника послодавца али и репрезентативних синдиката. Да ли су нешто желели да сакрију и шта су нам припремили видећемо врло брзо јер је рок за израду предлога ускоро истиче.

Руководство Синдиката српске полиције није желело да наш синдикат остане по страни, да се препустимо судбини и сачекамо, сигурни смо, лошег и рестриктивног предлога правилника па да онда ликујемо и критикујемо га. Напротив, као и увек до сада, предузели смо кораке да предупредимо доношење лошег правилника те смо израдили нашу верзију у којој психолози добијају праву улогу – заштитника психолошког здравља полицијских службеника и осталих запослених, за разлику од предлога Радне групе, за који са сигурношћу можемо очекивати да ће психолозима наменити улогу „батине“ за запослене!

Допис председнику Радне групе преносимо у целости, док текст нашег предлога правилника можете погледати и „скинути“ са доњег линка:

„Господин Звездан Радојковић, помоћник директора
(председник радне групе)

Предмет: Предлози Синдиката српске полиције за текст правилника којим се прописују критеријуми и начин поступања у пружању психолошке помоћи

Поштовани,
будући да сте решењем министра, бр. 6579/16-2 од 18.08.2016. године, именовани за председника Радне групе за израду текста правилника којим се прописују критеријуми и начин поступања у пружању психолошке помоћи, достављам вам предлог правилника који је израдио Синдикат српске полиције.

С обзиром на чињеницу да министарство није дозволило учешће нашег синдиката у раду Радне групе којом председавате, у ситуацији смо да немамо увид у то докле сте стигли са израдом текста предлога правилника, чак ни да ли сте уопште започели рад, било би беспредметно да вам достављамо сугестије и предлоге које бисте могли да искористите и имплементирате у текст предлога правилника, мада би то било практичније и сврсисходније, а нама свакако једноставније.

Стога је стручни тим ССП припремио предлог комплетног правилника и овом приликом га достављамо. У припреми предлога контактирали смо са колегама из полиција неколико европских земаља, уважили смо њихова искуства из практичне примене њихових правилника и све то имплементирали у наш предлог који имате пред собом.

Сматрамо да сте дужни да овај предлог прегледате, анализирате и искористите, не ради задовољења сујете руководства ССП, већ искључиво у интересу свих запослених у МУП, којим смо се и водили приликом одлуке да предлог израдимо упркос неразумном ставу МУП да нас искључи из свих фаза доношења и усвајања правилника који се тичу радно-правног статуса и интереса запослених, чиме је директно прекршен Закон о раду а наш синдикат доведен у подређен положај.

Молимо Вас да нас известите да ли сте уопште узели у разматрање наш предлог, а ако нисте да нам наведете разлоге за то.

Овде можете погледати текст предлога:
Предлог Правилника о психолошкој помоћи и психолошкој заштити запослених у  министарству унутрашњих послова

Заменик председника ССП
Миле Лазаревић