Skip to main content

ССП на састанку у кабинету са Вањом Вукићем


Према ранијем постигнутом договору о редовним састанцима између представника Kабинета министра и Синдиката српске полиције, 20.03.2013. године одржан је редoван заједнички састанак, који је трајао од 17 до 20:30 часова.

Делагацију ССП је примио Никола Недељковић заменик шефа Кабинета министра МУП-а а затим се придружио државни секретар Вања Вукић.

У току састанка придружио нам се и директор полиције Милорад Вељовић што јасно показује да медијска слика која се ствара да Милорад Вељовић и Вања Вукић нису у добрим односима или да не говоре, је обична измишљотина!

Добра комуникација и професионалан однос у циљу решавања нагомиланих проблемима су евидентни што смо и сами имали прилике да се уверимо, посебно у то да је сарадња Кабинета министра и Дирекције полиције на завидном нивоу што ће допринети бољем решавању нагомиланих проблема.

Делегацију ССП предводио је Глишо Видовић председник ССП. На састанку су учествовали Драгана Жебељан портпарол и председник СГ Београд, Мирјана Смиљанић шеф Службе за психолошку превенцију, Мирјана Божовић секретар СГ УКП Београд и Миле Лазаревић председник скупштине РЦ Београд.

Теме састанка:

 1. Психолошка превенција, усвајање стратегије, систематизација, предлог измене закона о полицији.
 2. Проблеми Криминалистичке технике,
 3. Неусловне азбестне зграде које служе за рад и боравак људи;
 4. Секретаријат касни са одговорима. Проблем нестручног рада заменице начелника Светлане Станивуковић!
 5. Предлог правилника о униформи.
 6. И даље остаје проблем неуручивања решења по орг јединицама
 7. Шта је помоћни систем зарада у МУП ?
 8. Промена радног времена у седишту МУП !
 9. Јавно обелодањивање награђених радника МУП.
 10. Неисправна вода за пиће – ГП Котроман. И недостатак пијаће воде на граници.
 11. Увођење ратног обележја за припаднике МУП.
 12. Статус, предлога за одликовање радника СВС
 13. Враћање МУП возила дата Дурмиторској.
 14. Представка Драган Поповић не давање информација о нераспоређивању радника МУП
 15. Привремено одузимање личних докумената при уласку у МУП
 16. И даље нема одговора на дописе из Кабинета Министра
 17. Одговорност за не поштовање споразума или раскидање Споразума о сарадњи и социјалном дијалогу!

Пре званичног дела састанка, Никола Недељковић наглашава добру сарадњу директора полиције Милорада Вељовића и државног секретара Вање Вукића и истиче њихову добру вољу за решавање покренутих питања те сматра да вероватно има проблема на нижим нивоима.

Никола Недељковић износи оцену да би требало радити изграђивању бољег односа МУП и грађана и сматра да би у смеру поправљања имиџа полиције у јавности допринос могао дати наш синдикат и нуди сарадњу по том питању, што је и регулисано Споразумом о сарадњи и социјалном дијалогу. У том смислу види активно учешће Драгана Жебељана који би могао да својим сугестијама и саветима помогне у модернизацији веб сајта МУП-а. Жебељан истиче да МУП мора да буде отворенији према грађанима, да грађани имају телефоне полицајаца на терену (пример полиције Хрватске), да се мора радити на бољој интернеој и екстерној комуникацији и др. Жебељан истиче да сви присутни виде МУП као своју кућу, да желе промене на боље и да је обавеза свих да помогну да се позитван рад полиције у заједници презентује на још бољи начин и да ће максимално помоћи у томе.

На почетку састанка, Глишо Видовић износи проблем полицајца који је завршио курс а добио решење за рад на управним пословима. Вања Вукић сматра да је такав пример скандалозан и ван памети.  Дао је налог да се тај и слични случајеви реше и да се изда одговарајуће решење за распоређивање на месту полицијског службеника. Наглашава да је у циљу боље организације и ускалђености школског система и кадровских потреба МУП-а дат налог о формирању комисије која ће припремити формирање посебног Сектора који ће се бавити питањем школовања кадра за потребе МУП-а.

1. Психолошка превенција, усвајање стратегије Психолошке превенције, систематизација, предлог измене закона о полицији. – излаже Мирјана Смиљанић шеф Службе за психолошку превенцију ССП.

Мирјана Смиљанић – Предлог синдиката је да се усвоји Стратегија психолошке превенције у МУП-у, израђен је предлог систематизације потребан за њену реализацију, као и предлог измене Закона о полицији у том делу.  Износи податак да су тај предлог подржали и сматрају га оправданим сви 26 психолози у МУП-у. Служба у садашњем облику је неефикасна због отпора променама и лошег руковођења од стране нестручног кадра који је највећа препрека и самим променама система, који сада оставља велики простор за манипулације код пријема и селекције кандидата за рад у полицији. Ситуација и пракса у земљама у окружењу је далеко боља и поражавајућа по нас. За нову систематизацију нису потребна финансијска средства и издаци већ напомиње да би тим системом МУП уштедео значајна новчана средства.

Вања Вукић сматра да ако су нешто једногласно подржали стручњаци у својој области, он нема ту шта да замери или да се противи тој идеји већ може само да да пуну подршку.

Државном секретару је уручен предлог стратегије у писаној форми коју ће он предати на мишљење и потпис министру, чим се врати из иностранства.

На састанак улази директор Милорад Вељовић

Глишо Видовић пита директора шта се дешава и ко кочи премештаје службеника који су изразили вољу за прелазак на радна места у местима пребивалишта. Директор тражи да се од стране синдиката достави списак заинтересованих и да ће им се максимално изаћи у сусрет. Није прошао рок и заинтересовани и даље могу подносити такве захтеве. Ускоро ће бити конкурс  за курс за радна места у Београду тако да ће то мало побољшати попуњеност полиције у Београду. Глишо Видовић износи данашњи  проблем са начелником УКП у ПУ за град Београд који је вршио притисак на људе и опструисао рад синдиката. Директор је рекао да је то недопустиво.

Драган Жебељан, још току сутрашњег дана на веб сајту ССП креираће апликацију где ће заинтересовани моћи да поднесу пријаву за премештај односно за трајно распоређивање.

Државни секретар Вања Вукић, директор полиције Милорад Вељовић и Никола Недељковић заменик шефа Кабинета министра, подржали су ту идеју.

2. Проблеми Криминалистичке технике – излаже Мирјана Божовић секретар СГ УКП Београд и заменица начелника Одељења криминалистичке технике у ПУ за град Београд.

Мирјана Божовић износи у кратким цртама проблеме са којим се суочава криминалистичка техника, укинут ноћни рад – једна екипа за двомилионски град недовољна. Превелики број беспотребних увиђаја код природних смрти. Недостатак опреме за рад и заштиту техничара, нема систематских прегледа и вакцинације која је обавезна по закону. Депеша 35/09 се не поштује већ се техничарима дају задаци изван описа њиховог радног места.

Вања Вукић каже да сви налози за опрему који стижу из УКП-а одмах пролазе и пуштају се у реализацију и да није проблем у кабинету министра већ да су то све питања за Управу криминалистичке полиције МУП-а. Предлаже састанак са Дирекцијом полиције и УКП.

3. Неуслове азбестне зграде које служе за рад и боравак људи – излажу Глишо Видовић и Миле Лазаревић

Глишо Видовић поставља питање како ће се решити проблем са азбестном бараком у Кнеза Милоша 101 у којој је смештено око 100 припадника жандармерије, а која је апсолутно неусловна за рад и боравак.

Вања Вукић каже да су припадници жандармерије сами криви за то јер нису желели да се сместе у касарну у Обреновцу која им је нуђена и која испуњава све услове за смештај и предлаже да се у Дирекцији полиције иницира прича о премештају те јединице у Обреновац.

Миле Лазаревић поставља питање сличне азбестне зграде у Лазаревцу у којој је смештена ВСЈ Лазаревац а која има решење за рушење од стране грађевинске инспекције. Зашто се чека са наставком градње започете нове зграде? Такође поставља питање да ли је министарство заинтересовано за плац од око 0,50 хектара у непосредној близини поред започете зграде, а који је понуђен од стране ГО Лазаревац на бесплатно уступање.

Вања Вукић одговара да је тендер за наставак градње зграде за ВСЈ Лазаревац у фази отварања и да ће то бити прва нова зграда изграђена у МУП-у за последњих 35 година. Што се тиче понуђеног плаца МУП јесте заинтересован али сматра да у блиској будућности неће бити потребних средстава за изградњу нове полицијске станице. Али није спорно да се реализује идеја да МУП уђе у посед тог плаца и он ће то подржати и даје задатак шефу кабинета Николи Недељковић да преузме реализацију тог поступка.

4. Секретаријат касни са одговорима. Проблем нестручног рада заменице начелника Светлане Станивуковић! – излаже Глишо Видовић

Глишо Видовић износи проблем који полицајцима ствара нестручан рад Светлане Станивуковић и као примере наводи депешу њеном потпису где се полицајцима укида право на дневнице за време стручног усавршавања у организацији МУП-а, и депеша која је прослеђена у вези контроле боловања и спровођења мера код шифре „Ф“ која је у супротности са законом и мишљењем Управе за људске ресурсе. Наводи и да милорад Тодоровић није реаговао на наше примедбе.

Драган Жебељан истиче да очигледно нема мотивације за обављање посла и да секретар Министарства још увек није именован па самим тим се посао обавља с мање пажње и интересовања.

Вања Вукић обећава да ће он то решити са њом и да ће проблем бити отклоњен.

5. Предлог правилника о униформи још увек није дат ССП – излаже Глишо Видовић

Глишо Видовић саопштава да Правилник о униформи још увек није достављен ССП.

Вања Вукић тражи од Николе Недељковића да свој правилник уступи синдикату.

6. И даље остаје проблем неуручивања решења по орг јединицама – излаже Драган Жебељан

Драган Жебељан износи проблем свих припадника МУП који нису добили решења о распоређивању и наводи пример УЗО, нераспоређених колега још из времена РЈБ и  који и данс немају решења.

Вања Вукић решење тог питања заједно реши на заједничком састанку ССП, Кабинет министра и Дирекције полиције. (састанак заказати за идућу недељу)

7. Шта је то помоћни систем зарада у МУП ? – излаже Драган Жебељан

Драган Жебељан поставља питање шта је то помоћни систем зарада у МУП-у? Сектор финансија, људских ресурса и заједничких послова још увек није доставио одговор на то питање.

Вања Вукић први пут чује за то, нема одговор. Жељко Којић да одговори на допис!

8. Промена радног времена у седишту МУП ! – излаже Драган Жебељан

Драган Жебељан о иницијативи за промену радног времена у седишту Министарства. Износи чињеницу да је 95% запослених подржали ту иницијативу, и да су позитивно мишљење на предлог дали Дирекција полиције и Сектор за ванредне ситуације.

Вања Вукић кад се министар Ивица Дачић врати са пута предочиће му изнете захтеве радника.

9. Јавно обелодањивање награђених радника МУП – излаже Драган Жебељан

Драган Жебељан тражи став Кабинета министра да систем награђивања радника који се огледа у повећању плате за 10,15 или 20% у МУП-у за све раднике буде јаван због спречавања корупције.

Вања Вукић подржава иницијативу али мисли да се Дирекција полиције неће сложити са тим.

10. Неисправна вода за пиће – ГП Котроман. И недостатак пијаће воде на граници. – излаже Глишо Видовић

Глишо Видовић је изнео податке о томе да у многим објектима у МУП недостаје пијаћа вода или да је неупотребљива за пиће као на ГП Котроман. СГ Ужице је обезбедила пијаћу воду за раднике, али да то треба да чини послодавац а не синдикат.

Драган Жебељан је запитао шта ће бити са радницима који су се можда заразили са Ешерихијом и ко ће платити лечење?

Вања Вукић је назвао Жељка Којића и наредио му да хитно реши проблем.

11. Увођење ратног обележја за припаднике МУП – излаже Драган Жебељан

Драган Жебељан износи предлог да се уради ратно обележје за полицајце који су учествовали у ратним дејствима на КиМ током НАТО агресије 1999.

Вања Вукић предлаже да се уради предлог допуне правилника о униформи и да се ту уграде одредбе о ратном обележју.

12. Статус, предлога за одликовање радника СВС – излаже Драган Жебељан

Драган Жебељан зашто се из Кабинета министра не поступа по предлогу за одликовање које је ССП доставио министру још прошле године?

Вања Вукић предлог није споран али су спорна нека имена из других организационих јединица, чека се коначна провера пре коначног става и упућења предлога Канцеларији ордена.

13. Враћање МУП возила дата Дурмиторској – излаже Драган Жебељан

Драган Жебељан став ССП је да се возила у власништву МУП која су дата на коришћење Заводу за здравствену заштиту радника Министарства унутрашњих послова, врате МУП, с обзиром да они наплаћују МУП сваку услугу по тржишним ценама. За разлику од тога МУП је дао возила која користе наш бензин или нафту.

Вања Вукић се слаже са предлогом и наложио је заменику шефа кабинета Николу Недељковића да реализује повраћај возила МУП-а.

14.  Представка Драган Поповић не давање информација о нераспоређивању радника МУП – излаже Драган Жебељан

Драган Жебељан изнео је проблем са лажним подацима које добијамо од Бироа за информације од јавног значаја, да нисмо добили број нераспоређених радника у МУП и да се договор не поштује, односно да Драган Поповић поступа са ранијим наређењем које је Вања Вукућ издао да се ССП дају сва тражена документа односно информације.

Вања Вукић је преузео на себе да реши овај проблем.

15.  Привремено одузимање личних докумената при уласку у МУП – излаже Драган Жебељан

Драган Жебељан је изнео мишљење да нема законског основа да се полицијским службеницима, синдикалним функционерима и грађанима привремено одузимају лична документа приликом улаза у зграде МУП, а да им се не издају одговарајуће потврде. Беџ не може бити залог за незаконито одузимање докумената. Став ССП је да ако не нађемо решење да ће мо се обратити Родољубу Шабићу и Саши Јанковићу.

Вања Вукић упућује ССП да проблем реше са другим државним секретаром Владимиром Божовићем.

16. И даље нема одговора на дописе из Кабинета Министра – излаже Драган Жебељан

Драган Жебељан истиче да је Кабинет министар и даље веома неажуран у достављању одговора и поред тога што броји више од 150 људи.

Вања Вукић је задужио Николу Недељковића заменика шефу кабинета да одмах пошаље све заостале одговоре.

17. Одговорност за не поштовање споразума или раскидање Споразума о сарадњи и социјалном дијалогу!

Драган Жебељан – Одређена лица у МУП не поштују нити се придржавају Споразума о сарадњи и социјалном дијалогу који је министар Ивица Дачић потписао са ССП. На тај начин, старешине које се не придржавају споразума, директно не поштују вољу министар и тиме га не поштују. Један од најновијих примера је и понашање начелника УКП Београд Дарка Сенића. ССП нема интерес да се придржава споразума ако то не поштује друга страна, односно да ССП може имати интерес и ако се Споразум раскине . Пита Вању Вукића да ли МУП жели да раскине споразум, односно да ли се министар предомислио?

Вања Вукић Споразум се мора поштовати јер је то у општем интересу свих запослених а свако непоштовање значи непоштовање министар Ивице Дачића. Што се тиче понашања начелника Дарка Сенића, позваће га телефоном и видети у чем је проблем и зашто опструише или омаловажава рад синдиката.

Остало:

Миле Лазаревић изнео проблем са преводом и штампом књиге за обуку водича паса у Плицијској бригади.Вања Вукић је обећао решење проблема и затражио да му се књига достави.

 

Служба за информисање
Миле Лазаревић
Драган ЖебељанСЛИЧНИ ТЕКСТОВИ