Skip to main content

ССП Предложио мере штедње у Министарству унутрашњих послова


Председник Синдиката српске полиције упутио је дописе државним секретарима, директору полиције и помоћницима министра у којим их обавештава о закључку са Скупштине у вези мера штедње у Министарству унутрашњих послова Републике Србије.

На редовној Скупштини Синдиката српске полиције одржаној у Ужицу 26.06.2013.године, дискутовали смо о актуелној проблематици у Министарству а пре свега о корупцији у врху Министарства, непотизму, енормном трошењу пара из буџета и разним злоупотребама руководиоца.

С тим у вези закључено је:

 1. Синдикат спрске полиције подржава напоре и искрену жељу свих чиниоца у земљи и Министарству у борби против криминала и корупције;
 2. Синдикат српске полиције не подржава оне запослене који злоупотребљавају право на наплату путних трошкова и поступају незаконито;
 3. Синдикат српске полиције захтева да се наплата путних трошкова врши у складу са прописима односно да нико од путника не сме бити оштећен;
 4. Синдикат спрске полиције даје пуну подршку директору полиције г. Милораду Вељовићу у настојању да се путни трошкови смање тако што ће се заинтересованим запосленима омогућити да добију премештај у свој завичај, а у циљу смањења путних трошкова и спајања породице;
 5. Синдикат спрске полиције осуђујемо све покушаје дискредитовања јавног обећања директора полиције Милорада Вељовића да ће се изаћи у сусрет захтевима за премештаје, оних који и даље одуговлаче и коче премештаје, односно не дају сагласност за премештаје.

 1. Синдикат спрске полиције сматра да се у Министарству под хитно морају спровести ригорозне мере штедње које се односе на:
 • Максималну редукцију употребе и коришћења службених аутомобила на лично задужење и ненаменско коришћење тих возила за превоз од куће до посла; (једно возило на лично задужење могу имати државни секретари, директор полиције, начелници сектора, начелници управа, команданти појединих полицијских јединица. Коришћење и употреба службених возила у Министарству не сме бити рангирана ознаком тајности, осим за возила посебне намене, односно оперативна возила у појединим орг. јединицама полиције)
 • Укинути праксу куповине луксузних аутомобила и џипова за категорију „возила на лично задужење“ за вожњу по граду и превоз од куће до посла. Возила на лично задужење треба да свлуже сврси да би се лица превезла, а не да уживају у луксузу које им обезбеђују порески обвезници;
 • Смањити употребу високо кубикажних и луксузних возила који су велики потрошачи и користити их искључиво за вожњу по теренским условима или за посебна путовања по земљи и иностранству.
 • Извршити повраћај свих возила и техничких средстава која су дата на коришћење институцијама, фирмама и појединцима који нису радници Министарства односно забранити гратис коришћење погонског горива које плаћа МУП;
 • Под хитно раскинути уговоре о делу за лица која обавају послове у Министарству а који су већ предвићена кроз основну делатност послодавца (поступати у складу са чланом 199. Закона о раду);
 • Максимално редуковати путовања по земљи и иностранству и посебно злоупотребу права на дневнице;
 • О трошку МУП на путовања не водити поједине привилеговане новинаре јавних гласила по иностранству. У Бироу за сарадњу са медијима постоје попуњена радна места која се баве односима с јавношћу и новинарством.
 • Спровести максималну штедњу на набавци ексклузивних и скупих телефонских апарата за привилеговане запослене;
 • Максимално смањити телефонске рачуне;
 • Престати са организовањем разних прослава организационих јединица као и непотребно ангажовање људства за обезбеђивање разноразних манифестација.
 • Престати са неконтролисаним примањем кадрова по основу политичких и родбинских линија. Слободна радна места попуњавати путем интерних конкурса и стручности, па тек онда примањем кадрова из цивилства.
 • Под хитно смањити трошкове на основу тужби против МУП, односно увести праксу да руководећа лица или радници које својим несавесним радом доведу МУП до ситуације да изгуби спор због непоштовања закона, немара или намере, одговара за нанету материјалну штету Министарству с обзиром на нестручност.

На Скупштини је постигнут договор да се с обзиром да синдикат чине полицијски службеници, у будуће сакупљају, документују и евидентирају сва дешавања која указују на корупцију, непотизам, злоупотребе, кривична дела и ненаменско коришћење средстава и опреме Министарства у приватне или незаконите сврхе. Договорено је и да ће се будно пратити  сумњива запошљавања и напредовање у служби по основу родбинских, пријатељских и партијских веза, посебно на руководећа радна места, редовним награђивањем сумњивих радника без оправданих резултата, склапање сумњивих уговора и ненаменско трошење средстава која за циљ имају уживање привилегија пробраних и привилегованих лица.

Делегати скупштине су једногласно донели став да ако се смањење трошкова у Министарсту односи  искључиво на извршиоце, односно најмање плаћену категорију радника, а функционери и даље безобзирно троше новац пореских обвезника уживајући у луксузу и привилегијама, високим платама, дневницама, возилима на лично задужење, скупим телефонима и ако се престане са давањем социјална помоћ запосленима у висини од 10.000,00 динара, с обзиром да већ није плаћен топли оброк и регрес Синдикат српске полиције ће организовати протесте и штрајк где ће бити позвани  остали заинтересовани синдикати односно сви запослени.

С поштовањем,

Председник синдиката
Глишо Видовић


СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ