Skip to main content

ССП са саветником директора полиције у Бригади полиције


На иницијативу Синдиката српске полиције у 13 часова, 21. маја 2013. године одржан је радни састанак у Полицијској бригади у Београду.

Састанку у канцеларији команданта Полицијске бригаде Небојше Пантића су присуствовали Глишо Видовић председник ССП, Драган Ристановић члан Главног одбора ССП, Дејан Величковић председник СГ Полицијска Бригада. Из Дирекције полиције састанку је присуствовао Мр Зоран Голубовић, саветник за послове безбедности и законитости у Бироу директора полиције.

У уводном излагању, председник ССП Глишо Видовић захвалио се г. Небојши Пантићу на пријему и одвојеном времену као и г. Зорану Голубовићу на спремности да се Дирекција полиције укључи у решавању идентификованих проблема, који раније нису могли да буду решени у директној комуникацији са командантом ПБ.

На почетку састанка Глишо Видовић је изразио незадовољство јер Дејану Величковићу председнику СГ Полицијска бригада није било омогућено да присуствује редовним састанцима и колегијумима, насупрот томе што су представници других синдиката уредно позивани. Видовић је истако да су министар Дачић и он потписали споразум о сарадњи социјалном дијалогу у коме је гарантовано да ће се заинтересованим функционерима Синдиката српске полиције омогућити присуствовање на важним редовним или ванредним састанцима у Министарству који се односе на рад, организацију рада, друштвена, економска и радно-социјална питања. Командант Пантић није имао рационалан одговор због чега Величковића није позивао на састанке када су позивани и други синдикати, Пантић обећава да ће у наредном периоду позивати и Величковића на састанке односно придржавати се Споразума о сарадњи и социјалном дијалогу.

Новим предлогом правилника о униформи, из непознатих разлога изостављен је амблем Полицијске бригаде.  Став Синдиката српске полиције и команданта Пантића је да се заједничким снагама изборимо да се амблем јединице уврсти у нови правилник, односно настави са коришћењем.

Глишо Видовић усмено је упознао команданта Пантића са проблемом злостављања на раду и верске дискриминације колеге Сафета Ђ. Који је од последица задобио тешке здравствене проблеме. Командант Пантић је показао жељу да са Сафетом разговара и покуша да реши проблем односно да му је незамисливо да се такви проблеми дешавају у његовој јединици. Видовић је напоменуо да синдикат пажљиво прати овај случај, да је колега Сафет добио пуну подршку и правну заштиту и да засада нећемо случај јавно експонирати путем медија, Видовић истиче да су  је једна бошњачка политичка партија заинтересована за случај и да нуди помоћ, али за сада у овом случају је нисмо прихватили јер верујемо у правни систем у Министарству, ако не буде задовољавајућих резултата, нећемо штедети средства и ресурсе како би случај истерали до краја.

Командант Пантовић истиче да у Полицијској бригади постоји проблем са старим и дотрајалим возилима и да тренутно нема новца за обнову возног парка а да ће се постојећа возила ремонтовати. За сада још увек нема услова да се усклади радно време рада чета и да се распоред рада зна 2 дана унапред јер постоји проблем недостатка људства и да је безбедносна ситуација таква да нема начина за другачијом организацијом рада. Што се ситематизације тиче, Пантовић је упознат са ситуацијом да ће до Октобра месеца систематизација за Дирекцију полиције бити завршена, и да се радити на томе да се коефицијенти за ПБ подигну.

У 13:30 часова састанак у канцеларији команданта ПБ је завршен те су

Глишо Видовић председник ССП, Мр Зоран Голубовић, саветник за послови безбедности и законитости у Бироу директора полиције, Драган Ристановић члан Главног одбора ССП, Дејан Величковић председник СГ Полицијска Бригада извршили разговор са радницима Полицијске бригаде без присуства старешина.

Колеге су без устручавања у срдачној и пријатељској атмосфери отворено разговарали постављали питања и износили проблеме господину Голубовићу и Видовићу, и то:

  • Проблем са распоредом рада, радним временом и не евидентирањем радних сати;
  • Не рачунање реалног времена рада;
  • Изнели су проблем да су у Новом Пазару, код обезбеђења утакмице радили непрекидно 19 сати без обезбеђене воде и хране као и без паузе за топли оброк.
  • Истакнут је неравноправан положај припадника ПБ приликом изласка на терен у односу на припаднике Жандармерије. Речено је  да радници ПБ сво време стоје и раде интервенције, док припадници Жандармерије најчешће служе као подршка и за то имају обезбеђену храну и воду док припадници ПБ не добијају ништа од тога и још имају значајно мању зараду;
  • Истакнут је проблем дотрајале опреме која годинама није опрана и  смрди од прљавштине и зноја;
  • Да су возила неусловна за рад, полицајци у пуној опреми немогу да седну у њих, да су нова набављена без прозора, грејања и климе;
  • Да су аутобуси стари и да немају климу;
  • Набављене чизме су тотално неудобне, ноге се јако зноје, после дугог стајања полицајци осећају бол у кичми, мајице које су раније добили су веома неквалитетне и промениле су боју док поједине старешине условљавају запослене да морају да имају исправне мајице, односно да сами купе оне које се нуде поједине старешине.
  • Истакнут је проблем да послодавац не издаје решења за други део годишњих одмора и то оставља простор за злоупотребе.

Изнете проблеме и запажања пажљиво је слушао и записивао господин Зоран Голубовић који је у више наврата био запањен изнетим чињеницама и информацијама. У наредном времену очекујемо реакцију из Дирекције полиције по изнетим темама као и предлоге за решење евидентних проблема.

 Служба за информисање


СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ