Skip to main content

ССП у посети граничном прелазу Сот – Шид


Међународни друмски гранични прелаз „Сот“ налази се у општини Шид и усмерен је према месту Илок у Републици Хрватској. Делегација ССП посетила је овај прелаз  10.01.2013.године  и уверила се у нехумане услове рада запослених.

Делегацију ССП чинили су Глишо Видовић председник ССП, Ненад Љубишић члан ГО и председник СГ Нови Сад,  Драган Жебељан портпарол ССП и председник СГ Београ, као и друге колеге. Радислав Мијатовић,  домаћин и председник СГ Шид са својим сарадницима у повео је госте у обилазак.

Међународни друмски гранични прелаз „Сот“

Објекат на граничном прелазу „Сот“ је контејнерског типа димензија 6 * 2,5 метара и власништво МУП-а  Србије. У њему су смештени полицијски службеници Станице граничне полиције Шид, док су службеници Републичке управе царина смештени у свом објекту, такође контејнерског типа, који је смештен непосредно поред објекта МУП-а.

Међународни друмски гранични прелаз „Сот“ је гранични прелаз за све видове међународног друмског саобраћаја, и спада у прву категорију граничних прелаза, обзиром да га покривају радници Станице граничне полиције Шид која је станица полиције прве категорије.

Преко овог граничног прелаза одвија се промет путника у међународном саобраћају, као и промет путника у пограничном саобраћају са Републиком Хрватском.

Од потребних радова приоритет има изградња објекта од чврстог материјала, или у најмању руку набавка новог, модернијег контејнера, са адекватно решеним санитарним чвором, грејањем и просторијама. Поред овога, потребна је изградња надстрешнице, постављање контролне кабине и аутоматских граничних рампи, или уколико то није могуће, замена старих граничних рампи новим, уз проширивање коловоза за још једну коловозну траку за теретна моторна возила.

Приоритетно је потребно извршити постављање јачих рефлектора и јавне расвете ради боље прегледности ГП у ноћним сатима и условима мање видљивости, те постављање још једног рачунара са фиксним ВДР читачем путних исправа да би се контрола на улазу и излазу из  Србије могла адекватно раздвојити и олакшати  (потребно је нагласити да већ више од пола године недостаје рачунар који је однет на поправку).

Евидентан је проблем недовољног броја полицијских службеника, тако да ноћу, на прелазу ради само један полицијски службеник.  Наведени ГП налази на транзитном путу до Новог Сада, те се путнички саобраћај одвија јаким интензитетом.

Служба за информисање ССП


СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ