Skip to main content

ССП у посети припадницима ИЈП ПУ Бор  на терену дуж бугарске границе


Бор, 27.07.2016. године, – Делегација Синдиката српске полиције у саставу Слађана Грујић, члан Статутарне комисије и председник СГ Бор и Иван Миленковић активиста СГ Бор, посетила је припаднике ИЈП Полицијске управе Бор на терену на караулама у Градскову, Браћевцу и ГП Мокрање, дуж бугарске границе, и том приликом им донела флаширану воду, средства за хигијену као и остале ствари које су им неопходне.

У односу на претходну посету, када су ту били председници РЦ Бор и РЦ Зајечар, има незнатних побољшања у нормалазацији објаката у којима они бораве заједно са припадницима војске. Потребно је уложити још много рада на уређењу  а на расчишћавању терена помажу и мештани који живе поред ових караула што је свакако похвално и доказује да полиција још увек ужива углед код тог становништва.

Карауле Браћевац и Градсково су у веома руинираном стању. Вода за пиће, као и техничка вода, допремају се једном дневно искључиво у цистернама Војске Србије. Мора се признати да је та  вода за пиће већ после неколико сати веома непријатног укуса и због тога наше колеге имају потребу за флашираном пијаћом водом. Када је у питању одржавање личне хигијене на отвореном простору  направљено је место за умивање из малих буради, импровизована је и „туш кабина“ на отвореном са 16 млазница, као и пољски тоалет. Купатило у караули није у функцији јер нема ни славина ни бојлера а ни довољно цеви.

Агрегати се укључују само на пар сати тако да струје нема и по више од 15 сати дневно што изазива бројне проблеме.

Смештајни услови су врло нехумани јер на појединим спаваонама нема врата а кров прокишњава, тако да има пуно влаге у собама у којима спава велики број припадника полиције и војске. Поред ових проблема, с обзиром да се објекти налазе у шумама налазили су и змије у објектима а на крову има неколико осињака.

Храна се служи на отвореном јер кухиња није још увек сређена а и кавалитет исте није коректан јер су доручак и вечера и даље хлеб и конзерва а ручак се кува и допрема га војска. У нешто бољем стању је караула на ГП Мокрање која преко целог дана има струју и воду. Залагањем старешине поправљен је бојлер тако да се са једним бојлером тушира велики број припадника полиције и војске. Храна је и ту иста али се барем служи у затвореном простору. Спаваоне се налазе у приземљу а на плафону истих пролазе канализационе цеви од чега се прави влага.

По речима старешине ИЈП ПУ Бор Арсић Перице, заменика начелника Одељења полиције, неходно је континуринао наставити са радовима на нормализацији објеката и то најпре увести струју и воду а затим је већ потребно размишљати о грејању које потребно за зиму.

И поред великих потешкоћа и нехуманих услова у којима раде, припадници полиције нису клонули духом а веома им је значила наша посета. Значило им је  то што смо дошли да их обиђемо и питамо са каквим се проблемима сусрећу јер им то казује да нису заборављени и да неко мисли на њих. Наравно да ССП мисли не само на своје чланове већ и остале припаднике полиције и труди се да својим активностима побољша услове за рад и живот на караулама.

Посебно је значајно била изјава колега да ниједан синдикат сем ССП није обишао караулу Градсково. Због тога су самоиницијативно затражили пријем у чланство ССП, тако да је данас РЦ Бор богатији за још шест чланова. Наравно да циљ наше посете није била синдикална пропаганда већ пре свега пажња према колегама, али свакако да нам овај гест прија и говори нам да радимо праву ствар. Овом приликом одржали смо и кратак састанак са колегама и дали има савете у решавању проблема  који се тичу рада у садашњим условима али и уопште о њиховим радним правима на које појединци међу старешинама често забораве.

Ово је само почетак у решавању још једног великог проблема који се појавио са мигранстском кризом а ССП својим радом на терену помоћиће припадницима ИЈП  у решавању истих. Активисти нашег синдиката носе позитивне утиске са овог обиласка колега јер им је указана част и поштовање од стране ИЈП-а, јер и овога пута, једини синдикат који је обишао своје колеге на караули Градсково био је ССП.

Члан Статутарне комисије ССП
Слађана Грујић