Skip to main content

ССП у Северној Кореји!


Кажу нам колеге жандарми, али и они други који су упућени у дешавања у Одреду жандармерије у Нишу, да ту јединицу у шали зову Северна Кореја. На први поглед звучи нелогично, али само што смо загребали по површини проблема са којима се срећу запослени у тој јединици, схватили смо откуда тај назив. И уверили се да то није само шала.

И заиста, историја се понавља. Како у коју јединицу стигне Синдикат српске полиције, почињу битке за „увођење демократије“, односно битке за поштовање законом загарантованих права радника и упознавање локалних старешина са чињеницом да постоји нешто што се зове Посебан колективни уговор и да је, богу хвала, први пут уведен још пре пуних шест година. Сетимо се само оних битак у Врању и београдском одреду жандармерије, на пример, које смо успешно пребродили, али нам и даље остаје нејасно чему служе она два репрезентативна синдиката, који егзистирају у тим јединицама, а да скоро ништа од права радника није поштовано до нашег доласка.

Такође, остаје неразјашњен мотив кабадахијског понашања старешина у таквим јединицама. Да ли се ту ради о кукавичком додворавању „онима горе“ или једноставно о бахатости локалних шерифа, по систему „Ја сам газда, биће како ја кажем или никако.“

Наравно, то својеврсно „увођење демократије“ праћено је најпре исчуђавањем моћника, па претњама и „добронамерним“ саветима нашим активистима те лажима и оговарањима код колега. Кад им то не прође онда креће талас кукњаве и јадања, јер, ето они би поштовали права ал ови горе не дају, па јадни они како ће и шта ће, ма због нас ће их сменити ил ће сами побећи у болницу, у лудницу…

Као што већ рекосмо, историја се понавља. Најсвежији пример имамо баш у Одреду жандармерије у Нишу где се измишљотинама покушава да дискредитује рад нашег активисте. Нетачне су и паушалне тврдње појединих руководилаца у том одреду, да ће због синдикалног деловања нашег активисте, председника СГ ОЖ Ниш, запослени трпети последице. Шта више, ове тврдње имају елементе мобинга и злостављања на раду. Ограничавање једног права (права на недељни одмор) условљавањем код права избора другог (слоборни сати уместо новца) код издавања налога за прековремени рад, ЗАБРАЊЕНО ЈЕ. А онај ко то чини и ко буде чинио, свакако ће осетити последице након активности правних заступника ССП.

Такође наглашавамо да свако мешање у рад, ограничавање рада, условљавање или онемогућавање синдикалног рада представља КРИВИЧНО ДЕЛО!

Да не пишемо паушално нити напамет, говори и чињеница да запослени у том Одреду, приликом добровољног давања крви, подносе захтев да им се одобри то хумано дело. Погађате, захтев се подноси команданту лично, који и о томе одлучује, па онда не чуди назив јединице који смо ставили у наслов овог текста. Такође, тај господин командант је дао себи за право да опструкцијом покуша спречити синдикално организовање не дозволивши састанак са запосленима, па тако ни формирање наше синдикалне групе у кругу одреда. Но, као прави илегалци, нашли смо алтернативу, групу смо формирали, број чланова расте свакодневно и сада улазимо на велика врата како бисмо свима објаснили да је поштовање радних права законска обавеза а не старешинска добра воља.

Служба за информисање ССП


СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ